Противно на общоприетото схващане, не разполагаме с ограничен брой мозъчни клетки.

 

Разбира се, по-голямата част от тях се появяват в самото начално на човешкия живот, но някои области в мозъка продължават да произвеждат нови, млади клетки – процес, наречен неврогенеза.


 

В този аспект „най-работлив“ е хипоталамусът, който играе важна роля за когнитивната функция и емоциите.

 

С напредването на възрастта обаче редица външни фактори конкурират неврогенезата и в повечето случаи успяват да я победят, убивайки мозъчните клетки.

 

Най-често тези фактори са плод на нашия личен избор и собствените ни вредни за здравето навици.

 

1. Безсъние

Златните 8 часа сън на денонощие остават в медицинската практика като универсална препоръка за протекция на мозъчната дейност. Липсата на сън влияе на концентрацията, на работоспособността, паметта ни. Когато се чувстваме сънливи и недоспали, мисловните процеси са сведени на много по-ниско ниво.

 

Ставаме значително по-разсеяни – вземането на решение се превръща в истинско изпитание. Причината е в това, че когато се чувстваме изморени, в по-голямата част от случаите не успяваме да осъзнаем ситуацията и да вземем правилно решение.

 

Добрият нощен сън е изключително важен за здравето на организма като цяло, но предопределя и нормалното функциониране на мозъка. Липсата му не позволява на мозъка да се изчисти от токсините и това води до увреждането му, а най вероятно и до загуба на мозъчна тъкан. Безсънието повишава и риска от болест на Паркинсон, Алцхаймер и множествена склероза. Това са тревожните резултати от последните научни изследвания.

 

Според учените липсата на сън уврежда мозъка като удар по главата. Буквално.

 

2. Пушене

Само в Щатите над 42 млн. възрастни употребяват тютюневи изделия. С всяко едно дръпване от цигарата се вдишват над 7000 токсични вещества, 69 от които доказано причиняват рак. Тютюнопушенето предизвиква цяла поредица от други заболявания – от хроничен бронхит до емфизем, сърдечносъдови заболявания, инсулт и прочие.

 

В същото време резултатите от него са категорични – пушенето „разлага“ човешкия мозък, унищожавайки неговата памет и способността да учи и разсъждава. Различни тестове са поставили пушенето на първо място сред факторите, които увреждат човешкия мозък. След това се нареждат високото кръвно налягане и наднорменото тегло, които обаче му влияят в по-малка степен.

 

Учените са открили сигурна връзка между навика на изследваните да пушат и по-слабите им резултати, показвани след години. Проучването е потвърдило хипотезата, че тютюнопушенето и високото кръвно носят голям риск за когнитивен упадък на ума и за възникване на състояние на деменция. Те заключили, че упадъкът на познавателната ни способност е до голяма степен свързан с цялостния риск от сърдечен удар или инсулт.

NEWS_MORE_BOX

 

3. Дехидратация

Недостатъчният прием на вода може да намали обема на сивото вещество, което да стане причина за влошаване на работата на мозъка. Дехидратацията влияе не само на обема на мозъка, но и на мисловния процес. Така например 90 минути активно потене смаляват сивото вещество колкото една година от живота.

 

Жаждата води и до претоварване на мозъка, тъй като той се стреми да обработва същото количество информация. Дехидратацията в дългосрочен план може да влоши представянето в училище или на работното място.

 

Учените поясняват, че 1-2 чаши вода след период на дехидратиране могат да възстановят нормалното състояние на мозъка.
 

4. Стрес

Хората често използват израза за „сивото вещество“, но малцина знаят, че бялото вещество е не по-малко важно. То покрива аксоните и контролира скоростта на потока на електрическите сигнали между невроните и различните дялове на мозъка.


Когато сме подложени на прекомерен стрес, количеството на бялото вещество се увеличава. Ако се стигне до излишък, това нарушава електрическия баланс – тоест сигналите, които достигат до различните части на мозъка се забавят и това води до намаляване на когнитивните функции.


Когато ни се случи нещо неприятно, губим ясна представа за нещата, не можем да се фокусиране и едва забелязваме какво се случва около нас.
Точно това се случва с тялото по време на стрес – автоматично започва изключване на процесите, които не помагат директно на физическата заплаха. Важни части от мозъка като хипоталамуса и центъра на паметта дори се изключват.

 

5. Наркотични вещества

Присъдата на науката е безспорна: употребата на наркотици трайно уврежда молекулярния механизъм на мозъка, който контролира паметта, координацията, емоциите и преценката. Молекулярните биолози доказват, че употребата на такива вещества уврежда и обърква регулацията на основния механизъм на мозъчните клетки.

 

Казано накратко, те влияят на мозъчните клетки в функцията им те да получават и да предават информация. Увреждат се и онези зони от мозъка, които контролират удоволствието, паметта и целенасоченото поведение. Зависимите трудно отказват наркотиците, защото мозъкът им отказва да регулира това - те са загубили самостоятелната си воля.

 

Ефектът им върху мозъчните функции влияе и върху репродуктивната им функция.