Ако се питате, кои са водещите заболявания в развитите страни и се раздвоявате да посочите раковите или сърдечно-съдовите, имайте предвид, че не са нито едните, нито другите. Всъщност, най-разпространените заболявания са психичните.


Също както ракът и сърдечните заболявания, психичните заболявания представляват медицинско състояние и налагат внимание и системни грижи за подобряването им.


Психичните заболявания се развиват без оглед на възраст, раса, етническа принадлежност, социално положение и обикновено „съсипват“ живота на засегнатите.


Разстройствата на психиката варират много, техните признаци могат да са едва забележими, дори да останат неразпознати от засегнатия и близките му, да се проявяват от време на време в периоди на силно напрежение или да са драстични, създаващи уплах у околните.


През последните години западните общества обръщат все повече внимание на този вид заболявания. И не неоснователно - психичните разстройва са тясно обвързани с рисково поведение като злоупотреба с алкохол, наркотични вещества, лекарства, насилие, самоубийство и пр.Кои са най-разпространените психични заболявания?
 


1. Афективно разстройство или разстройство на настроението


Настроението ни зависи от емоциите, които изпълват светогледа и живота ни. Липсата на розовия цвят в този спектър всъщност насочва за склонност или директно за психично разстройство. Специалисти споделят, че пациентите с афективни разстройства определят състоянието си като сиво, меланхолично. Афективното разстройство се среща повече сред хората, които живеят сами, отколкото при семейните. Това е най-разпространеното психично заболяване.


 


При него може да се отчита изпадане в тежка депресия, постоянна тъга, безнадежност, мисли за безполезност. Симптомите, които могат да сигнализират за него са: бърза уморяемост, влошена способност за концентриране, крайности в апетита, мисли за самоубийство.

 


При дистимия тези симптоми са по-слабо изразени, но продължават прекалено дълго, в порядъка на две години.

 


Причините за депресиите са от разностранен характер: зависят от генетични фактори, наследствена предразположеност, влияят и физиологични и ендокринни нарушения, както и наличието на психично или друго заболяване, социалната среда...

 


Депресията налага терапия и колкото по-скоро след появата на първите симптоми започне тя, толкова успехът й е по-гарантиран.


В тази група заболявания попадат сезонното афективно разстройство и следродилната депресия.

 

2. Хранителни разстройства

 

Неудържимото желание да изглеждаме още по-слаби при положение, че теглото е в нормата и граничи до здравословната граница, показва склонност към този тип психично заболяване. През последните десетилетия често в публичното пространство се дискутират заболявания като анорексия и булимия. Съвременните родители са еднакво загрижени за риска от наднормено тегло и затлъстяване и другата крайност, отказа от хранене, при децата си.


Анорексията е едно от трите най-често срещани в медицинската практика хранителни разстройства при момичетата и жените. Причините за изявата на анорексията и булимията, както и постоянното хранене, не са само психични, те са комплексни и включват особености на организма. Депресията, тревожността също предразполагат към хранителни разстройства, а след себе си те водят до сериозно влошаване на здравословното състояние, по-късно и сърдечно заболяване.
 

NEWS_MORE_BOX
 

3. Фобии


Постоянният страх или фобиите, които нарушават качеството на живот и при които се отчитат симптоми като задъхване, сърцебиене, изпотяване, нарушен говор и пр., налагат специално внимание.

 


Тревогата в продължение на дни, свързана с дадено събитие, в действителност означава психичен проблем.

 


Паниката или страхът от срещата с хората могат да прераснат в агорафобия. Тогава засегнатите стават неконтактни, отказват да напускат дома си, самоизолират се.


Тревожните разстройства много често започват още в детска, особено в тийнейджърска, възраст, когато мнението на връстниците и идолите придобива силно значение. Честото изчервяване и налитане на сладко, например, са признаци на разстроена психика.


Фобиите могат да бъдат много специфични и различни: например, към високото – акрофобия, от бури – астрафобия, от животни – агризоофобия, от кръв – хемофобия.


При фобия страдащият изпада в паника, нервност. Състоянието може да е придружено от повръщане, задушаване, силна физическа слабост. В такива случаи е необходима медицинска помощ, която е насочена първо към овладяване на симптомите на фобия. Психотерапията е повече от препоръчителна за преодоляването на страховете и подобряване качеството на живот.