С напредване на възрастта се наблюдава нарушение в паметта и когнитивните функции, затруднява се способността за запомняне и учене. Храненето има ключово значение за защита на здравето на мозъка и подобряване на паметта. Проучване, публикувано в списание Neurology, е показало, че честата консумация на флавоноли води до забавяне на когнитивния спад.

 

Флавонолите са вид флавоноиди - вещества, които се съдържат в растителните пигменти и притежават ценни свойства за здравето. Установено е, че някои флавоноли имат ключово влияние за съхраняване на паметта и предотвратяване на когнитивния спад. Това е показало проучване, проведено от Университета Ръш, според което най-ценните флавоноли са:


  • Кемпферола, който се съдържа в чая, спанака и броколите;
  • Мирицетина, който се съдържа във високи количества в портокалите, доматите, чая и червеното вино;
  • Кверцетина, който има високо съдържание в ябълките, чая и доматите.

Учените са установили, че участниците, при които се е наблюдавала по-малка степен на нарушение в паметта, са консумирали средно 15 милиграма флавоноли на ден. За целите на проучването са били оценени данните от 961 пациенти на средна възраст 80 години, които не са били диагностицирани с деменция, за период от 7 години. Всички участници са извършвали когнитивни тестове и други анализи, които да покажат паметовите им способности. В зависимост от консумацията на флавоноли, участниците са били разделени на пет групи.

 

След анализа на резултататие, учените са установили, че високата консумация на флавоноли е била свързана със забавена прогресия на когнитивния спад с напредване на възрастта. Флавонолът, който има най-мощно антиоксадантно и защитно действие, е кемпферола, следван от мирицетина и кверцетина.

 

Проучването не е показало механизмите, чрез които тези антиоксиданти осигуряват такава защитна за мозъка функция. Единстевно е била потвърдена връзката вежду високата консумация на флавоноли и забавянето в нарушенията на паметта. Предполага се, че причината за това е защитният ефект на антиоксидантите, които блокират влиянието на свободните радикали върху нервните клетки. Натрупването на свободни радикали в количества, които организмът не може да елиминира, се нарича оксидативен стрес. Това състояние е свързано с повишено увреждане на невроните. Освен това, те притежават по-ниски антиоксидантни способности, както и повишено количество липиди в мембраната, поради което се усилва значително вредния ефект на свободните радикали.

 

Флавонолите могат да противодействат на тези процеси. Те притежават висок антиоксидантен капацитет и се съдържат във високи количества в плодовете, подправките и зеленчуците. Друго тяхно предимство е способността им да преминават през кръвномозъчната бариера - мрежа от кръвоносни съдове, която защитава мозъка и по този начин осигуряват защита на невроните срещу действието на оксидативния стрес.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/neurologia/tres-antioxidantes-mas-protegen-memoria_7759

https://n.neurology.org/content/early/2022/11/22/WNL.0000000000201541