COVID-19 повишава риска от развитието на психично разстройство и обратното, наличието на психично разстройство повишава вероятността от развитие на COVID-19 при сблъсък с новия пандемичен коронавирус, констатират изследователи от Факултета по психиатрия на Оксфордския университет и Оксфордския здравен биомедицински изследователски център към Националния институт за здравни изследвания (NIHR) във Великобритания. 

 

  • Почти при 1 на всеки 5 души, прекарали COVID-19, се поставя диагноза за психично разстройство в следващите 3 месеца;
  • При 1 от четирима от тези пациенти не се е наблюдавал психиатричен проблем преди COVID-19;
  • Пациентите с налични психични разстройства вероятно са по-склонни да боледуват от COVID-19. 


Това са изводите, направени от изследователите след преглед на електронните здравни досиета на 69 милиона души от САЩ, които включват над 62 000 случая на COVID-19.При всеки пети преболедувал новото заболяване 90 дни след положителния PCR тест се отчита наличие на тревожност, депресия или безсъние. Този резултат се наблюдава два пъти по-често в сравнение с пациенти, прекарали други заболявания за същия период, правят сравнение експертите.


Сред пострадалите от коронавирусна инфекция по-често се среща и проява на деменция. При хората вече с анамнеза за психично разстройство се засича поставяне на нови психиатрични диагнози, допълват те.


Заключението на изследователския екип е, че като цяло при една пета от преболедувалите COVID-19 е поставена диагноза за психично заболяване.
По думите на проф. Пол Харисън проучването реално потвърждава подозренията, че психичното здраве на засегнатите от COVID-19 е изложено на риск. Според него това налага необходимостта институциите да се подготвят в осигуряването на психо-емоционална подкрепа при тези пациенти. 


Научният екип смята, че следва да се открият причините за тази връзка и да се потърсят адекватни терапии.


Получава се твърде висок процент вероятност COVID-19 да развият хората, които имат налична психиатрична диагноза преди срещата с новия коронавирус – 65%, което също е неочакван резултат за експертната общност и налага проучване. Според изследователския екип наличието на психиатрично разстройство трябва да бъде добавено към списъка с рискови фактори за развитие на COVID-19.

 

Източник:

https://www.ox.ac.uk/news/2020-11-10-20-covid-19-patients-receive-psychiatric-diagnosis-within-90-days