Силна тъга

Първият признак на депресия е дълбоката тъга, която е обземаща и необяснима. Може да бъде придружена от необясним плач и чувство на безнадеждност. Депресията и произтичащата от нея тъга не могат да бъдат разрешени с помощта и емоционалната подкрепа на близките.

 


Депресията е състояние, което се поддава само на подходящо лечение - медикаментозно и психотерапевтично, което позволява на пациента да се справи с нея.

 

Загуба на интерес и удоволствие

При депресия се губи мотивация и желание за извършване на всякакви дейности от ежедневието и това засяга всички сфери на живота. Малките ежедневни удоволствия не се оценяват. Ежедневието изглежда монотонно, скучно, безинтересно. Животът при тези пациенти губи смисъл и това може да доведе до суицидни мисли.

 

Умора

Друг несъмнен признак на депресия е силната умора, която се появява дори без изразени усилия. Пациентите с депресия изпитват липса на енергия, която нито сънят, нито почивката могат да възстановят.

 

Повече време, необходимо да изпълняваме задълженията сш

Депресията причинява общо забавяне и следователно отнема повече време за изпълнение на обичайните дейности от ежедневието. При депресия пациентите са обхванати от силна умора, не говорят, нямат смелостта да извършват дейностите и задълженията си от ежедневието, избягват социален контакт дори с близките. Наблюдава се чувство, при което пациентът не е способен да реагира или извърши нищо своевременно и се губи динамиката на социалния живот.

 

Нарушена концентрация

Интелектуалната умора води до:

  • Нарушена концентрация;
  • Спад на вниманието;
  • Трудности със запаметяването и загуба на памет;
  • Забавяне на мислите;
  • Трудност при изказване.

Безсъние и други нарушения на съня

При депресия сънят е нарушен значително. Често качеството на съня е влошено, продължителността е намалена и не се осигурява необходимото възстановяване. Безсънието е често срещано при депресия.

 

Често пациентите се будят рано и не могат да заспят отново след това. В други случаи пациентът има прекомерна нужда от сън, защото сънят не му осигурява необходимото възстановяване и това пречи на качеството на живот в ежедневието.

 

Намалено сексуално желание

Сексуалният живот е засегнат при депресия. Желанието и сексуалното удоволствие могат да намалеят или дори да изчезнат. Затруднява се осъществяването на сексуалния акт.

 

Липса на самочувствие

Липсата на самочувствие и усещането за провал са дълбоки и обземащи. Това чувство може да бъде съчетано с чувството за изоставеност, безполезност, самота и усещане за неувереност в социалните контакти.

 

Пациентите с депресия анализират събитията от живота и мненията на другите по негативен, песимистичен начин.

 

Загуба на апетит

Депресията често е придружена от физически признаци, сред които и загубата на апетит. Загубата на тегло често е важен признак при установяване на диагнозата депресия. Обратно, при някои пациенти с депресия се наблюдава повишен апетит и глад за сладки изделия, което може да доведе до наддаване на тегло.

 

Други прояви и депресия

Депресията се проявява и с някои физически симптоми. Ако умората, загубата на апетит и нарушенията на съня са чести, могат да се появят други физически прояви като:

  • Главоболие;
  • Болки в ставите;
  • Храносмилателни проблеми.

Референции:

https://www.doctissimo.fr/html/dossiers/depression/articles/9032-deprime-signes.htm