Менопаузата вече няма да слага край на забременяването, след като медицински екип от Гърция намери начин да поднови менструацията при жени в менопауза. Ако новата терапия издържи контролните изследвания, може да позволи на по-възрастни жени, както и на тези, които страдат от ранна менопауза, да забременеят.

 

Специалистът по фертилитет проф. д-р Константинос Пантос ръководи проучването в Гърция и прилага лечение с плазмотерапия през последните 5 години. По думите му са били лекувани няколкостотин жени, които искат да забременеят след менопауза или да намалят симптомите от нея, пише изданието WorldHealth.


 

На около 50-годишна възраст яйчниците спират да отделят яйцеклетки, но още преди настъпването на тази възраст забременяването е трудно, тъй като овулацията става все по-рядка.

 

Все повече жени раждат на около 40 години, но при 1% от жените менопаузата настъпва преждевременно поради заболяване или лечение на рак. Екипът на проф. д-р Константинос Пантос установява, че когато кръвна плазма се инжектира в яйчниците на жени в менопауза се подновява менструалния им цикъл и отделянето на яйцеклетки, които могат да бъдат оплодени.

 

Лечението с кръвна плазма се прилагаше досега за по-бързо заздравяване на рани, кости или мускули. Методът се състои във вземане на кръв от пациента, след което тя се обработва със специален апарат, за да се отстранят еритроцитите и да се изолират растежни фактори. Екипът на проф. д-р Константинос Пантос е представил част от своите изследвания на годишната среща на Европейското общество за човешка репродукция и ембриология.

 

Те смятат, че методът може да помогне за предотвратяване на хормоналните промени, които правят сърцето, кожата и костите по-уязвими към стареене и болести. Много жени, които се опасяват от хормонозаместителна терапия, поради връзката й с рака на гърдата, биха могли да се подложат на плазмотерапия, за да забавят симптомите на менопаузата.

 

Гръцкият гинеколог Константинос Сфакианудис, участвал в проучването, посочва, че трябва да бъдат проведени допълнителни проучвания с контролна група, за да се установи доколко методът е безопасен. Процедурата не е била първоначално тествана върху животни. От друга страна терапията повдига етичния въпрос за вдигането на възрастовата граница за забременяване и здравословните проблеми като гестационен диабет, прееклампсия, вродени дефекти и спонтанен аборт, които са все по-чести при по-възрастните жени.