Мастната тъкан е най-големият ендокринен орган в тялото и участва в различни процеси, включително поддържане на баланса на кръвната захар, производство на стероидни хормони, имунорегулация, кръвотворене и поддържане на репродуктивното здраве. В мастната тъкан се осъществява превръщането на андрогените - мъжките полови хормони в естрогени, на естрадиола в естрон и на дехидроепиандростерон в андростендиол. По този начин количеството и разпределението на мастната тъкан може да окаже значително влияние върху репродуктивното здраве. 

 

Способността на мастната тъкан да натрупва полови хормони в адипоцитите  - мастните клетки и също така да ги метаболизира и преобразува чрез локални ензимни реакции може значително да повлияе на функционалното състояние на репродуктивната ос. Повишеното тъканно отлагане на мазнините при затлъстяване може да промени баланса между бионаличността на естрогени, андрогени и циркулиращи полови хормони, което променя плазмените нива и на глобулина, свързващ половите хормони и може да доведе до клинични прояви и дисфункция на оста хипоталамус-хипофиза-полови жлези.


 

Повечето полови хормони се концентрират предимно в мастната тъкан, а не в кръвта. По този начин концентрацията на тези хормони при пациенти със затлъстяване е по-висока от тази при пациенти с нормално телесно тегло. Друг механизъм, чрез който затлъстяването може да увеличи риска от нередовна менструация и липса на овулация, е чрез производството на сигнални молекули от мастната тъкан, известни като адипокини. Те имат ефект върху хипоталамо-хипофизната сигнализация и водят до потискане на овулацията. Увеличаването на телесната маса и количеството на бялата мастна тъкан причинява състояние на относителна хипоксия в отделни групи мастни клетки, което води до възпалителен отговор, който се последва от освобождаване на тези молекули. Лептин, адипонектин и резистин са сред най-изследваните адипокини, които имат влияние върху репродуктивното здраве при пациентки със затлъстяване.

 

Адипонектинът има значение за повишеното използване на мастни киселини в тъканите, потискането на атеросклерозата, чернодробната фиброза и производството на глюкоза от черния дроб, както и потенциално противовъзпалително действие. Нивата на адипонектина намаляват при затлъстяване и това е свързано с понижаване на инсулиновата чувствителност, с развитието на инсулинова резистентност и хиперинсулинемия. По този начин адипонектинът може да осигури важна връзка между затлъстяването, инсулиновата резистентност и произтичаия от това хиперандрогенизъм - високи серумни концентрации на мъжки полови хормони. Ниската концентрация на адипокини при пациентки със затлъстяване може да окаже влияние върху образуването на фоликулите и модулирането на секрецията на полови хормони, което води до репродуктивни нарушения.

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5265624/