В световен мащаб при мъжете се наблюдава влошаване на качеството на семенната течност, което е свързано с репродуктивни нарушения и безплодие.

 

Затлъстяването при мъжете се счита за една от потенциалните причини за безплодие.


 

Ново проучване от Университета в Копенхаген и болница Hvidovre е показало, че при мъжете със затлъстяване може да се подобри качеството на семенната течност, ако отслабнат и поддържат здравословно тегло.

 

Загубата на тегло подобрява качеството на семенната течност

Проучването, базирано на публикация от май 2021 г. в New England Journal of Medicine, е било проведено с участието на 215 мъже със затлъстяване.

 

От тези 215 мъже, изследователи са избрали 56, които са участвали в успоредно проучване.

 

Всичките 215 участници са спазвали нискокалорична диета в продължение на 8 седмици, което е довело до загуба на телесно тегло.

 

След това участниците са били разделени на 4 групи.

 

Две от групите са приемали плацебо, а другите две - лекарство срещу затлъстяване.

 

В 2-те подгрупи само едната е трябвало да следва специална програма, включваща физическо натоварване.

 

След една година проследяване, участниците в групата, която е приемала плацебо и която е тренирала, както и тези от групата, която е приемала само лекарства срещу затлъстяване и не е тренирала, са успели да запазят вече загубените 13 кг телесно тегло.

 

Групата, която е приемала лекарства и е следвала програма с физическо натоварване е била загубила още повече телесно тегло и е подобрила цялостното си здравословно състояние.

 

Половината от участниците от групата, която е приемала плацебо и не е извършвала физическо натоварване, са вървърнали загубеното телесно тегло и при тях се е наблюдавал увеличен риск от развитие на диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания.

 

След това изследователите са изследвали проби от семенна течност на 56 от участниците със затлъстяване (ИТМ = 32 до 43), на възраст от 18 до 65 години.

 

Целта е била да се проучи връзката между качеството на семенната течност и загубата на тегло.

 

Учените са установили, че загубата на тегло има истинско положително въздействие върху качеството на семенната течност.

 

При мъжете, които са били загубили средно 16,5 кг телесно тегло, се е наблюдавало увеличение на концентрацията на сперматозоидите с 50% и увеличение на броя на сперматозоидите с 40% в рамките на 8 седмици след загубата на тегло.

 

Загубата на телесно тегло може да доведе до значително подобрение в качеството на семенната течност.

 

Трайна загуба на тегло

Подобряване на качеството на семенната течност се наблюдава, когато загубата на телесно тегло е трайна и устойчива в дългосрочен план. 

 

В продължение на 52 седмици след загубата на тегло се е наблюдавало подобрение в качеството на семенната течност.

 

След една година участниците, които успешно са поддържали загубата на тегло, са имали два пъти по-голямо количество сперматозоиди, отколкото преди загубата на тегло, поясняват учените.

 

Мъжете, които са възвърнали теглото, за загубили подобрението в качеството на семенната течност.

 

Връзката между по-високия брой сперматозоиди и по-големия шанс за забременяване вече е доказана, което подчервата важността на контрола на телесното тегло за справяне с репродуктивните проблеми.

 

Референции:

https://www.doctissimo.fr/grossesse/avant-la-grossesse/infertilite/infertilite-masculine/les-hommes-obeses-pourraient-doubler-le-nombre-de-leurs-spermatozoides-en-perdant-du-poids/b89f61_ar.html

https://www.doctissimo.fr/grossesse/avant-la-grossesse/infertilite/infertilite-masculine/les-hommes-obeses-pourraient-doubler-le-nombre-de-leurs-spermatozoides-en-perdant-du-poids/b89f61_ar.html