При жените със затлъстяване, дори тези, които имат редовен менструален цикъл, се наблюдава потискане на развитието на фоликулите на яйчниците и се намалява производството на репродуктивни хормони, което може да е в основата на намалената плодовитост.

 

Това показва ново проучване, представено на ENDO 2022 - годишната среща на Обществото по ендокринология в Атланта, Джорджия. 


 

По неясни причини затлъстяването оказва неблагоприятно въздействие върху репродуктивното здраве при жените, дори при жени, които съобщават за редовен менструален цикъл.

 

Това пояснява водещият изследовател Марла Луян, доктор по философия, от университета Корнел в Итака, Ню Йорк.

 

Това проучване предоставя нови и фундаментални знания, свързани с функцията на яйчниците в контекста на затлъстяването, поясняват учените.

 

Изследването може да се използва като начин за подобряване на постиженията в настоящите терапевтични подходи за контрацепция и безплодие, за които е известно, че са неоптимални при жени със затлъстяване.

 

Овариалните фоликули са малки мехурчета, пълни с течност, които се намират в яйчниците.

 

Фоликулите съдържат незряла яйцеклетка или ооцит.

 

По време на овулация от фоликула се освобождава зряла яйцеклетка.

 

Специалистите са изследвали 21 жени със затлъстяване и 21 жени с нормално тегло, на възраст от 19 до 38 години със самоотчитана история на редовен менструален цикъл.

 

Те са били оценявани през ден, от една овулация до следващата с помощта на ултразвуково изследване.

 

Размерът и броят на фоликулите са били записвани при всяко посещение и са им взимани кръвни проби за измерване на хормоналните нива.

 

Дефект на лутеалната фаза (LPD) се появява, когато яйчниците на жената не отделят достатъчно прогестерон след овулация или когато маточната лигавица не реагира на прогестерон.

 

Проучването е установило, че тези дефекти са по-разпространени при жени със затлъстяване по време на естествените овулационни цикли, което може да помогне да се обясни намалената плодовитост при тези жени, поясняват изследователите.

 

Това изследване предоставя доказателства, че развитието на фоликулите се потиска при затлъстяване и че промените в отделните етапи на развитие на фоликула са свързани с намалено производство на репродуктивни хормони.

 

Това е първото изчерпателно сравнение на растежа на фоликулите при жени без затлъстяване, спрямо такива със затлъстяване, по време на естествените менструални цикли, поясняват учените.

 

Тези данни са важни, тъй като показват, че дори при жените с редовни менструални цикли, физиологията на яйчниците се променя със затлъстяването.

 

Референции:

https://medicalxpress.com/news/2022-06-suppressed-ovarian-follicle-women-obesity.html