Кофеинът възпрепятства транспортирането на яйцеклетката от яйчника към матката, установи проучване. От години е известно, че ободряващата напитка затруднява зачеването, но не беше известен механизмът на действието й върху репродуктивните функции.


Предишни поучвания показват, че консумацията на повече от 4 чаши кафе на ден от напитката намалява шансовете за зачеване с около 1/4. За получаването на тези резултати са проведени изследвания на 9000 жени.


Новото изследване намира, че кофеинът потиска контракциите на фалопиевите тръби, чиято функция е да осигурят предвижването на отделената зряла яйцеклетка към маточната кухина. В тях се извършва оплождането на яйцеклетката от сперматозоид.Резултатите сочат, че контракциите играят по-голяма роля по отношение на транспортирането на яйцеклетка, отколкото върху функциите на ресничките на фалопиевите тръби.


„Тази констатация дава интригуващо обяснение защо в някои случаи на жените, които прекаляват с консумацията на кафе, им отнема повече време да забременеят, в сравнение с жените, които не консумират кафе.“, казва проф. Шон Уорд от Университета на Невада в Рино, САЩ и ръководител на изследването.


Резултатите на изследователите дават възможност за събиране на повече информация за начина, по който работят фалопиевите тръби, както и за причините за извънматочна бременност, допълва ученият.


Изследването е публикувано в British Journal of Pharmacology.