Замразените яйцеклетки също са толкова ефективни за забременяване, както яйцеклетките, получени в момента, сочи ново проучване, публикувано в списание  Fertility and Sterility.
 

В проучването взимат участие 77 жени, които имат проблеми със забременяването и се подлагат на процедура с донорни яйцеклетки. Половината от жените получават замразени донорни яйцеклетки, а другата половина пресни донорни яйцеклетки.
 

Резултатите показват, че 47% от жените са забременели с помощта на замразена яйцеклетка, а 41,5% - с прясна яйцеклетка.


Замразените яйцеклетки могат да са ефективни след време без значение дали са донорни или собствени, категоричен е д-р Никола Нойес.


Замразяването на сперма или ембрион е технология, която се използва от дълго време за лечение на стерелитет, за разлика от замразяването на женски яйцеклетки, който е сравнително нов метод. Замразяването на яйцеклетки е много по-трудно, категорични са специалистите.
 


По яйцеклетките се образуват ледени кристали, които увреждат тяхната структура. Чрез модерен процес на дълбоко замразяване е възможно съхраняването на яйцеклетките на „склад“ и използването им в бъдеще.
 

Много жени прибягват до замразяването на собствените си яйцеклетки по една или друга причина. Някои жени, страдащи от рак и в процес на лечение и химеотерапия, замразяват своите яйцеклетки, за да не им навредят по време на лечението. Други жени са в началото на професионалното си развитие и не се чувстват готови да стават майки и замразяват яйцеклетките си, за да могат да ги използват по-късно.
 

След време, когато жената е готова и реши да забременее, спокойно може да използва яйцеклетките, които е дала в разцвета на възрастта си без да се е нарушила тяхната ефективност, категорични са учените.