През последните години в световен мащаб се отчита една ясна тенденция, която очевидно ще запази ход и в близко бъдеще. Това е тенденцията за забременяване на по-късна възраст.

 

Статистиката сочи, че днес родилките, прехвърлили 30-годишна възраст, са повече от тези на възраст между 20 и 30 години. Според данни на Американския център за контрол и превенция на заболяванията през 2016г. е поставен рекорд за най-висока раждаемост сред жените над 30-годишна възраст. И всичко това при положение, че се получават все повече данни за повишения риск на зачеването в по-късна възраст..


 

Причините за отлагане на забременяването сред жените са най-разнообразни, но е факт, че средната възраст, на която те раждат първото си дете непрекъснато расте през последните години. През 2013г. тя е била 25 години, а до 2017г. е нараснала на 28. Колкото и оправдана да е тази тенденция по отношение на напредъка в образованието и кариерата обаче рисковете на по-късното зачеване винаги трябва да се имат предвид. Възраст над 35 години се посочва като предел, след който тези рискове нарастват прогресивно.

 

Спад на фертилността
Всяка жена се ражда с определен набор от годни за оплождане яйцеклетки, който намалява непрекъснато след всяка месечна менструация. Като доказателство за това се посочват данните за успеваемостта на ин витро процедурите при жени на различна възраст. Установено е, че при жени под 30 години шансът за успешно зачеване след асистирана репродукция е около 75%. Над 35-годишна възраст обаче той намалява до под 50%.

 

Генетични рискове
Успоредно с възрастта на жената, нарастват и рисковете тя да роди бебе с генетични малформации. Най-типичен пример за такава е синдромът на Даун. При 25-годишни родилки той се появява веднъж на над 1000 раждания. При 35-годишните честотата нараства до 1 на 240 деца, а при зачеване над тази възраст дете със синдром на Даун се ражда веднъж на 30 раждания.

 

Генетичните рискове са най-сериозният проблем при раждане на по-късна възраст.  Проблемът тук се формира още със зачеванеот, когато се появяват проблемите с гените на ембриона. Домомента се счита, че те се дължат на възрастово обосновани нарушения при разделянето на хромозомите в процеса на формиранен а половите клетки. Така някои от тях остават с променен хромозомен набор и при оплождане формират ембрион с генетична обремененост.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Други рискове
Проучванията установяват повишен риск от почти всички потенциални усложнения на бременността в случаите, когато се зачене на по-късна възраст. Тук се включва развитие на гестационен диабет, плацента превия, повишено следродилно кървене и др.

 

Има огромен брой жени, които са раждали без никакви усложнения за себе си или плода и на по-късна възраст от 35 години. Но тя продължава да се посочва като праг, след който рискът от усложнения нараства значително.