Разработване на стратегия за профилактика на репродуктивните проблеми поиска сдружение Зачатие по време на тазгодишното ДРЗ. Денят на репродуктивното здраве се организира вече за 8-ма поредна година от пациентската организация, която тази година отбелязва и десетгодишния си юбилей.

През годините сдружение Зачатие се отличи с последователност в действията си по отстояване правата и интересите на хората с репродуктивни проблеми у нас. Докато в началото Сдружението се бореше да се заговори открито за големия процент на хора с репродуктивно здраве в страната и успешно извоюва първите битки за макар и частично финансиране от НЗОК за инвитро, по-късно със спонтанните действия на хиляди млади хора изигра ключова роля за създаването на Фонда за асистирана репродукция и посочвайки необходимостта от взимането на важни решения от държавата за справяне с демографската криза. Така семействата, които мечтаят за дете, вече пета година могат да разчитат на финансиране на 3 опита инвитро.

Инвитро процедурите обаче са решение само за 5% от хората с репродуктивни проблеми. Фондът за асистирана репродукция е изключително постижение, но държавата не бива да остава безхаберна в решаването на причината за масовия характер на стерилитет в страната, което се дължи на липсата на каквато и да било програма за профилактика на половото здраве и изграждане на здравната култура сред юношите.

Около 15% от мъжете и жените в репродуктивна възраст имат проблеми със зачеването. За България това са 460 299 души. Нужда от лечение чрез инвитро имат едва 5% от тях или 23 015, заяви Стефка Захариева, председател на сдружението. Останалите двойки могат да разрешат своя проблем с много по-достъпни медицински средства, допълни тя на организираната кръгла маса. Други участници в дискусията бяха г-жа Лидия Чорбанова, съветник на здравния министър д-р Таня Андреева, директорът на ЦАР д-р Мария Георгиева, д-р Антония Първанова, лидер на КОД, националният консултант по репродуктивна медицина доц. Атанас Щерев и редица видни лекари в областта на репродуктивната медицина у нас.


Безспорно "Фондът за асистирана репродукция" е изключително постижение, но не може държавата да приема, че с отделянето на 15 млн. лв. на година за инвитро ще реши проблема с репродуктивното здраве на нацията. "За друга терапия и диагностика на репродуктивни проблеми се отделят по-малко от 10% от нужните средства", подчерта д-р Мариела Даскалова, медицински консултант на «Зачатие». За профилактика на стерилитета пък няма никакво финансиране и дори не се говори за такава на държавно ниво.

NEWS_MORE_BOX


Основният въпрос в областта на репродуктивното здраве, който стои пред държавата, е как по-малко хора да стигат до необходимостта от инвитро, смятат от организацията. Те настояват да се обърне сериозно внимание и на останалите проблеми от институциите. «Това означава, че трябва да се изгради култура на репродуктивно здраве в обществото», каза Стефка Захариева, председател на сдружението.

Сдружението от няколко години провежда и часове по репродуктивно здраве в училищата на България, с което покрива и това задължение на държавата. Сериозен пропуск за здравето на нацията въобще е отмяната на женските консултации, отчете доц. Атанас Щерев също след участниците в дискусията. Д-р Явор Владимиров посочи необходимостта от изграждането на цялостна и ясна политика за подобряване репродуктивното здраве на нацията, която да упражнява и контрол върху факторите, водещи до тези проблеми включително и злоупотребата с подвеждащи рекламни материали.

Сред другите конструктивни искания отстрана на сдружението са създаване на медицинска специалност „андрология”; разработване на медицински стандарт по репродуктивна медицина; заплащане на диагностични изследвания от НЗОК; Оптимизиране на програмата за лечение инвитро.

Здравното министерство в момента извършва първи стъпки по откриването на кабинети по репродуктиво здраве към болниците, което покрива друго изразено искане от пациентската организация.

В плановете на сдружението, от друга страна, е да изгради класация на клиниките по репродуктива медицина, които да се базират на спазването на редица критерии по водещи световни стандарти.