Еднометриозата е често срещано състояние, което засяга около 10% от жените в репродуктивна възраст. При него тъкан, подобна на маточната лигавица (ендометриум), започва да расте в други части на тялото, като яйчници, черва или фалопиеви тръби. Това може да причини болки и усложнения.

 

Лечението на ендометриозата в повечето случаи цели да потисне овулацията, например чрез противозачатъчни хапчета. Дори и лека ендометриоза може да намали шансовете за зачеване, а тежката ѝ форма може да изкриви тазовата анатомия и да запуши фалопиевите тръби.


 

Как влияе ендометриозата на зачеването?

 

Затруднения със забременяването настъпват, когато ендометриозата е засегнала яйчниците и/или фалопиевите тръби.

 

Възможно е също така ендометриозата да увреди яйцеклетките или сперматозоидите. Лекарите не знаят на какво точно се дължи това и го отдават на възпалението, което ендометриозата причинява.

 

Понастоящем няма данни, че лекарствата за регулиране на хормоните и за стимулиране на фертилитета могат да подобрят шансовете за забременяване при ендометриоза. Все пак, лекарите могат да предпишат прогестини, за да увеличат количеството на хормоните на бременността в тялото.

 

Единственият начин за пълна диагностика на ендометриозата е чрез операция, за да се идентифицират областите, които са засегнати. Разрезите след операцията обаче могат да повлияят на фертилитета.

 

Освен това при хирургично лечение на ендометриоза може да се намали яйчниковият резерв. Ето защо, преди да се прибегне до такова, е добре да се направи кръвен тест за антимюлеров хормон, който оценява яйчниковия резерв.

 

Жените с ендометриоза имат по-висок риск от:

  • Преждевременно раждане;
  • Прееклампсия;
  • Предлежание на плацентата (особено при тези, които са претърпели операция за лечение на ендометриозата);
  • Цезарово сечение.

 

Какво се случва при трудности със забременяването?

 

Ендометриозата може да повлияе на яйчниковия резерв и затова някои специалисти по фертилитет препоръчват замразяване на яйцеклетки за бъдеща бременност.

 

Жените, които имат лека ендометриоза и фалопиевите им тръби не са засегнати, могат да се подложат на вътрематочна инсеминация, в случай че е минала година от опитите за зачеване. В случай, че са на възраст над 35 години, е добре да се консултират със специалист шест месеца след началото на опитите.

 

Ин витро оплождането е друг метод на асистирана репродукция, който може да се приложи при ендометриоза. Процентът на успех при жените с ендометриоза е наполовина от този при жените с други причини за проблеми с фертилитета.

 

Ин витро оплождането често се препоръчва на жени с умерена до тежка ендометриоза или на жени, при които други методи не са дали резултат.

 

Как да подобрите шансовете си за зачеване?

 

Здравословният начин на живот е от съществено значение, включително:

  • Поддържане на здравословно тегло;
  • Здравословно хранене с плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и леки протеини;
  • Ежедневни леки упражнения, като ходене, вдигане на тежести и аеробика.

 

Добрата новина е, че има много жени с ендометриоза, които забременяват успешно и раждат здраво бебе. Ключът е възможностите за зачеване да се обсъдят своевременно, понякога дори преди опитите за забременяване.

 

Източници:

https://www.livescience.com/44221-how-to-get-pregnant.html?fbclid=IwAR33WSi7klsn8s8DF8jsKhl0sYl1_1VZZymNRI82quNaA3RRVYZCcU1UtME#section-how-to-get-pregnant-if-you-have-endometriosis

https://www.healthline.com/health/pregnancy/getting-pregnant-with-endometriosis

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7000463/

https://www.healthywomen.org/content/article/endometriosis-and-pregnancy