Фертилитетът при мъжете се влияе в голяма степен от хормоналния баланс и здравето на ендокринните жлези. Най-ключовият процес, който има значение за оплодителната способност на семенната течност, е сперматогенезата - образуването на нови сперматозоиди. За да протича този процес нормално обаче, е необходимо прецизно регулиране на нивата н хормоните и поддържане на серумната концентрация на тестостерона в референтни стойности. Гонадотропините също се необходими за осигуряване на ефективна функция на тестисите. Гонадотропин-освобождаващия хормон контролира секрецията на гонадотропините и има ключово значение за репродуктивното здраве. Функцията на оста хипоталамус-хипофиза-гонади може да бъде модулирана от осите, в които участват щитовидната жлеза и надбъбречните жлези.

 

Хормоните на щитовидната жлеза са необходими за развитието и оптималното функциониране на тъканите, както и за поддържане на множество метаболитни процеси. Отдавна е установено, че понижената функция на щитовидната жлеза - хипотиреоидизъм, която често се наблюдава с напредване на възрастта, води до понижено сексуално желание и еректилна дисфункция, които имат отражение върху възможностите за оплождане при полов акт.


 

Хипотиреоидизмът води до понижаване на нивата на глобулина, който свързва половите хормони и серумната концентрация на тестостерона. При понижена функция на щитовидната жлеза се наблюдават и понижени нива на лутеинизиращия - LH и фоликулостимулиращия хормон - FSH. Когато това състояние е по-продължително се наблюдава понижаване на функциите на Лайдиговите и Сертолиевите клетки, което нарушава и ефективното узряване на сперматозоидите. Въпреки че количеството на тези клетки в тестисите се увеличава, броят на узрелите и функционално годни сперматозоиди значително се понижава.

 

Високите нива на хормона на щитовидната жлеза тетрайодтироксин - Т4 са свързани с повишена концентрация на сперматозоидите в състава на семенната течност. От друга страна, хипотиреоидизмът понижава броя и процентното съдържание на сперматозоидите с правилни морфологични характеристики, нарушава тяхната подвижност и понижава обема на семенната течност. Освен това, понижената функция на щитовидната жлеза води до хистологични аномалии в клетките на тестисите. Това подкрепя предположенията, че ниските нива на лутеинизиращ и фоликулостимулиращ хормон могат да доведат до промени в броя на незрелите клетки - предшественици в семенните каналчета.

 

Както понижената, така и повишената функция на щитовидната жлеза - хипертиреоидизъм има негативно влияние върху параметрите на семенната течност. При засегнатите пациенти се наблюдават понижени нива на тестостерона. Освен това се влошава подвижността на сперматозоидите, обемът на еякулата се понижава, както и концентрацията на функционално годните мъжки полови клетки в него. Значително се нарушава и морфологията на сперматозоидите.

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8779600/