Разпространението на затлъстяването и наднорменото тегло се увеличават и се превърнаха в епидемия в световен мащаб. Затлъстяването има пагубно влияние върху всички системи, включително репродуктивното здраве. 

 

Разпространението на затлъстяването при жените с репродуктивни проблеми е високо и е добре известно, че има връзка между затлъстяването и безплодието. Връзката между затлъстяването и репродуктивните функции все още се изследва. Жените с наднормено тегло имат по-висока честота на менструална дисфункция и ановулация.


 

Затлъстяването, което е значим здравен проблем, е често срещан сред жените в репродуктивна възраст.

 

Затлъстяването и наднорменото тегло включват необичайно и прекомерно натрупване на мазнини, което се отразява негативно на здравето на тялото. 

 

При затлъстели жени секрецията на гонадотропин е засегната поради повишената периферна ароматизация на андрогените до естрогени. Инсулиновата резистентност и хиперинсулинемията при затлъстели жени води до хиперандрогенемия. Глобулинът, свързващ половите хормони, растежният хормон и инсулиноподобните протеини, свързващи растежния фактор, се понижават и нивата на лептин се повишават.

 

По този начин неврорегулацията на хипоталамо-хипофизно-гонадната ос се влошава. Тези промени могат да обяснят нарушената овулаторна функция и по този начин репродуктивното здраве.

 

Поради по-ниските нива на имплантация и бременност, по-високите проценти на спонтанен аборт и увеличените усложнения на майката и плода по време на бременност, жени с наднормено тегло имат по-малък шанс да родят здраво новородено. 

 

Връзката между затлъстяването и репродуктивните функции е известна от много години и все още се изследва. Отрицателните ефекти на затлъстяването върху репродуктивните последици са добре известни. Трудно е обаче да се опише механизмът как затлъстяването засяга репродуктивната система, защото е сложен и многофакторен.

 

Няколко механизма участват във връзката на плодовитостта и затлъстяването. Инсулиновата резистентност и нивата на лептин се повишават и хиперандрогенемия се появява при жени със затлъстяване. По същия начин, ановулацията, промените в нивата на адипокин и хипоталамо-хипофизно-гонадната ос и стероидогенезата при затлъстели жени засягат репродуктивната система.

 

Затлъстяването може да увреди репродуктивните функции, като засегне както яйчниците, така и ендометриума.

 

Оста хипоталамус-хипофиза се влошава поради промени в хормоналните и някои субстратни нива. Нивата на лутеинизиращия хормон, естроген, инсулин, триглицериди и липопротеини с много ниска плътност се увеличават и нивата на липопротеините с висока плътност се намаляват при жени със затлъстяване. Поради тези промени оста хипоталамус-хипофиза се влошава и се появяват различни гинекологични ефекти.

 

Бялата мастна тъкан е многофункционален орган и съхранява енергия. Също така е важен ендокринен орган, който регулира енергийната хомеостаза и метаболизма чрез секретиране на адипокини. Тези адипокини имат важна роля в регулирането на редица физиологични процеси като репродукция, имунен отговор и глюкозен и липиден метаболизъм. Адипокините са цитокини, секретирани предимно от адипоцити.

 

Адипокините са сигнални молекули (хормони) и аномалиите в адипокините могат да причинят възпаление и анормална клетъчна сигнализация и по този начин могат да доведат до влошаване на клетъчния метаболизъм и функция. Установено е, че излишъкът или дефицитът на бяла мастна тъкан води до нарушения на сексуалното съзряване, нарушения на пубертета и нарушения на плодовитостта.

 

Добре известно е, че съхранената енергия е необходима за нормалната функция на репродуктивната система, включително пубертетното развитие, производството на репродуктивни хормони и поддържането на бременността и кърменето. Въпреки че мастната тъкан е необходима за репродуктивната функция и нормалното развитие, прекомерната мастна тъкан причинява някои репродуктивни нарушения.

 

Излишната мастна тъкан при жените влошава синдрома на полицитните яйчници и ановулацията и може да причини хипоталамичен хипогонадизъм. 

 

Анормалните нива на адипокини са показали, че са свързани с инсулинова резистентност и захарен диабет тип 2. Проучванията показват, че с увеличаването на индекса на телесна маса, нивата на лептин се увеличават както в кръвта, така и във фоликуларната течност. По този начин затлъстяването е свързано с високи нива на лептин в серума и фоликуларната течност.

 

Референции:

1. World Health Organization. Preventing and managing the global epidemic Report of the World Health Organization on obesity. Geneva: World Health Organization; 
2. Parihar M. Obesity and infertility. Reviews in Gynecological Practice.
3. Fedorcsáck P, Storeng R, Dale PO, Tanbo T, Abyholm T. Obesity is associated with early pregnancy loss after IVF or ICSI. Acta Obstet Gynecol Scand.  
4. Raatikainen K, Heiskanen N, Heinonen S. Transition from overweight to obesity worsens pregnancy outcome in a BMI dependant manner. Obesity.