Връзката между вагиналния микробиом и плодовитостта е доказана.

 

Сперматозоидите узряват по пътя към яйцеклетката, но небалансираната вагинална флора пречи на този процес да се осъществи добре.


 

Проучване, публикувано в Microbiome, разкрива, че микробиомът на матката е биомаркер, който предсказва репродуктивните способности при жени, подложени на лечение с асистирана репродукция.

 

Съставът на микробиома ще определи възможностите за имплантиране на ембриона, независимо дали бременността се постига по естествен път или чрез асистирана репродукция.

 

Матката не е стерилна кухина

Маточната флора е проучена много по-малко от вагиналната флора поради трудностите при нейното анализиране.

 

В продължение на почти век се поддържа становището, че матката е стерилна кухина, тъй като разполага с непроницаема бариера, която предотвратява преминаването на бактерии.

 

Въпреки това, през 80-те години на миналия век е било показано, че тази теория не е вярна: свиващите движения, които матката извършва, така че сперматозоидите да достигнат до цервикалния канал, също причиняват нарастване на вагиналните бактерии.

 

Здраве на маточния микробиом

Най-разпространените бактерии в маточния микробиом са Firmicutes от рода Lactobacillus.

 

В по-малка степен има други като Gardnerella или Streptococcus.

 

В здравата матка без инфекции има изобилие от лактобацили, които от своя страна са свързани с доброто здраве на  влагалището.

 

Но изобилието от Gardnerella или Streptococcus, бактерии, които се считат за патогенни, ще изтласкат Lactobacillus и ще превърнат матката в опасна среда за ембрионите, което може да доведе до неуспешна имплантация или спонтанен аборт.

 

Как микробиомът влияе на матката?

Нарушеният микробиом променя гените на повърхността на матката.

 

Това би разградило бариерата на матката и би генерирало свободни радикали, които променят рН на матката.

 

Тези процеси благоприятстват производството на възпалителни цитокини.

 

В крайна сметка патогенните бактерии генерират маточна микросреда, която не би улеснила бременността.

 

Маточна флора и плодовитост

Резултатите от проучване, проведено от изследователи на Igenomix, потвърждават, че маточният микробиом наистина е биомаркер, който ни дава надеждни знаци за успеха на репродуктивното лечение.

 

Предишни проучвания, водени от д-р Инмакулада Морено, директор в Igenomix и първи автор на това изследване, вече са предоставили информация за микробиома на матката на жените и връзката му със заболявания, които причиняват безплодие като хроничен ендометрит.

 

Изследванията му също му позволяват да се наблюдават бактериите, които населяват ендометриума и кои от тях са били полезни за постигане на бременност.

 

Подробности за проучването

Проучването анализира случаите на 342 пациентки с репродуктивни проблеми от 13 клиники в Европа, Америка и Азия.

 

Използвайки масивни техники за секвениране, пробите от ендометриума на всяка една от тях са били анализирани и е установено, че тези, които са показали дисбалансиран профил на ендометриалния микробиом, съставен от Gardnerella, Streptococcus, Atopobium, Bifidobacterium, Chryseobacterium, Haemophilus, Klebsiella, Neisseria и Staphylococcus, са получили неуспешни резултати при лечението на безплодието.

 

Напротив, тези, на които микробиомът е бил съставен от Lactobacillus, са успели да забременеят успешно в следващия цикъл на асистирана репродукция.

 

Съставът на ендометриалния микробиом преди трансфера на ембриони е полезен биомаркер за прогнозиране на репродуктивния резултат, предлагайки възможност за по-нататъшно подобряване на стратегиите за диагностика и лечение, заключава д-р Дарк.

 

Полезни ли са пробиотиците?

Пробиотиците, повечето от семейството на Lactobacillus, са предназначени за балансиране на вагиналната флора и предотвратяване на инфекции.

 

Тяхната ефективност е повече от доказана и въпреки че не са предназначени за маточния микробиом, е известно, че вагиналната флора влияе върху бактериалния състав на матката.

 

По този начин пробиотиците, насочени към вагиналната флора, също могат да бъдат полезни за здравето на матката, въпреки че липсват проучвания за това.

 

Не трябва да се забравя, че лошите навици на живот като небалансирани диети, липса на движение, стрес или излагане на химикали също могат да повлияят негативно на бактериалната флора в организма ни.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/embarazo-y-parto/microbiota-utero-influye-fertilidad_6694

https://microbiomejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40168-021-01184-w