Влиянието на хормоните на щитовидната жлеза върху нивата на пролактина е от ключово значение за репродуктивното здраве при жените. При хипотиреоидизъм се наблюдава повишена секреция на тиреотропин освобождаващия хормон - TRH по механизма на отрицателната обратна връзка. Високите стойности на този хормон влияят на нивата на пролактина и тиреостимулиращия хормон - TSH поради повишаване на секрецията на тези хормони от хипофизата.

 

Хипотиреоидизмът е свързан с повишени нива на пролактин и последваща галакторея - отделяне на секрет от млечната жлеза. Ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза водят до компенсаторно повишено производство на TRH, което се последва от хипертрофия и хиперплазия на хипофизата и клетките в нея, които отделят TSH. Предишни проучвания са показали съществена връзка между нивата на TSH и пролактин сред жените с репродуктивни нарушения. При 60% от пациентките са се наблюдавали нарушения на менструалния цикъл, а при 41% от тях - хиперпролактинемия - високи нива на хормона пролактин в кръвта.


 

Тези участнички, които са имали хипотиреоидизъм и репродуктивни нарушения, са имали значително по-викоки нива на пролактина в сравнение с тези, които са имали нормална функция на щитовидната жлеза. Друго проучване е изследвао връзката между нивата на TSH, нивата на пролактина и репродуктивното здраве. Установено е, че промените в нивата на тези хормони имат съществена връзка с понижените възможности за забременяване. Наблюденията са показали повишена честота на свързаната с  хипотиреоидизма хиперпролактинемия. Пролактин-секретиращите аденоми могат да бъдат причина за хиперпролактинемия, което води до безплодие.

 

Високите нива на пролактин водят до потискане на секрецията на гонадотропин-освобождаващия хормон чрез инхибиращо действие върху хипоталамуса. По този начин хиперпролактинемията намалява нивата на лутеинизиращия хормон - LH и фоликулостимулиращия хорман - FSH. Ендометриозата е друг рисков фактор за развитие на репродуктивни нарушения. Последните проучвания са показали, че безплодието, което е свързано с ендометриозата, също се характеризира с промени в секрецията на пролактин. 

 

Резултатите от проучванията са поставили фокуса върху значението на здравето на щитовидната жлеза за репродуктивното здраве и предотвратяване на неуспешна бременност. Своевременното проследяване и терапия могат да осигурят предпазване от усложненията, до които може да доведе понижената функция на шитовидната жлеза и до подобряване на плодовитостта

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7605301/