Кортизолът се отделя от организма в по-големи количества при стрес. Високата концентрация на хормона се възприема с отрицателен знак относно ползите му за организма. Обикновено при такива ни се обръща внимание да намалим и избягваме напрежението. Наблюдение на биолози от Queen's University обаче оборва това твърдение, които заявяват, че високите нива на хормона на стреса носи и своите ползи, например подобрява възпроизводителните способности.

 

Твърдението на учените се базира на наблюдение на птици. Оказва се, че видовете с високи нива на кортизол се чифтосват много по-... лесно. Това обаче не е всичко. Тези птички се отличават и при грижите към малките си и са по-добри родители. Според биолога Франсис Бониер, именно по-големият синтез на хормона на стреса е причина за увеличената репродуктивна способност на птичките.


В проучването се измерват нивата на глюкокортикоидите при женските индивиди, като изследователите дават допълнителни количества кортизол на някои от тях. В последствие разбират, че птиците с по-високи нива на стероидните хормони са много по-грижовни към малките си и имат по-голямо поколение в сравнение с птиците с ниски нива на кортизол.


Кортизолът е стероиден хормон, които се секретира от надбъбречните жлези. Наричан е още хормонът на стреса поради отделянето му след емоционални и физически стресови ситуации. Освен за индикатор на стреса в организма, е важен и за повечето функционални процеси в тялото. Най-високите нива на кортизол в организма са между 6-8 часа сутринта, като през деня те намаляват и достигат отново високи стойности към полунощ.

Учените се надяват резултатите им да са първата стъпка към провеждане на широко мащабни изследвания, които да разяснят сложните взаимодействия между околна среда, физиология и поведение на организмите, в това число и човека.