Цервикалната слуз е бял секрет с повишен вискозитет, който се отделя от ендоцервикалните жлези на шийката на матката. Тя се състои от слузеста материя, вода, хранителни вещества и ензимни елементи. Тази слуз образува структура, съставена от триизмерни мрежи, които в рамките на менструалния цикъл променят своята консистенция. От една страна, това може да затрудни преминаването на сперматозоидите, но от друга – може да осигури подходяща среда за тяхното придвижване по време на овулация.
 

В резултат на това цервикалната слуз е важен елемент за плодовитостта. По време на овулация, тя подпомага преминаването на сперматозоидите към шийката на матката и ги предпазва от агресивното действие на повишената киселинност на влагалището. През останалата част от менструалния цикъл, тази слуз образува гъста среда на нивото на шийката на матката, която не позволява преминаване на сперматозоидите от семенната течност.

 


Нейното количество се променя естествено по време на менструалния цикъл. Ето защо това е един от естествените начини, позволяващи да се определи точната дата на овулация и увеличаване на шансовете за забременяване.

 

Когато цервикалната слуз се излива във влагалището, се наблюдава вагинално течение. Обикновено то е с бял цвят и плътна консистенция. Този вид течение е често срещано и не е свързано с усложнения. Въпреки това, някои видове вагинално течение са свързани с патологични процеси и бактериални инфекции. Ето защо бялото течение трябва да бъде отдоференцирано и да се определят причините за неговата поява.

 

Проследяването на промените в цервикалната слуз дава възможност да се определи точното време на настъпване на овулация, а с това и повишаването на възможностите за забременяване. Важно е да се проследяват моментите, в които тя става по-изобилна, туй като това е признак за наближаване на овулацията. От друга страна, по-гъстата и плътна текстура означава настъпване на овулацията и отделяне на яйцеклетките. В тези дни шансовете за забременяване са най-високи и влагалищната среда позволява ефективно преминаване на сперматозоидите до яйцеклетката, с което се увеличава възможността за зачеване.

 

Този метод за проследяване на овулацията е ефективен при добро познаване на индивидуалните особености на цервикалната секреция, както и при оптимално проследяване на менструалния цикъл. В допълнение, много фактори могат да променят консистенцията на цервикалната слуз: сексуално желание, полов акт, насложена вагинална инфекция.


Референции:

https://www.passeportsante.net/famille/projet-enfant?doc=glaire-cervicale-ovulation