Безплатни прегледи за мъже със съмнение за стерилитет или с вече установен такъв ще се извършват в столичната болница "Токуда". Това съобщиха от лечебното заведение.

 

Прегледите ще се извършват на 30 април и на 1 май. Желаещите да бъдат прегледани трябва да се запишат предварително на телефон: 02/403 4000.


 

Със записалите се мъже ще бъде проведена консултация, а при  необходимост ще се извършва изследване с ехограф, както и  безплатно изследване на оплодителната способност.

 

Причините за мъжкия стерилитет са не по-малко деликатни от тези при жената. За стерилитет при мъжа говорим, когато мъжките сперматозоиди са недостатъчно, за да достигнат и оплодят яйцеклетката или сперматозоидите изобщо отсъстват.

NEWS_MORE_BOX

 

Невъзможността на мъжа да оплоди една жена не е задължително да е стерилитет.

 

Причините биха могли да са генетични – нарушения в образуването на сперматозоиди или в анатомията на половата система (например запушен канал, през който те би трябвало да преминават).

 

Мъжкото безплодие може да се дължи също на полово-предавани инфекции, травми в областта на тестисите, варикоцеле, силен стрес, работа с токсични или облъчващи вещества.

 

То още се смята за рядко явление, но данните отдавна показват, че то се среща в около 40% от двойките без деца. Това няколкократно нарастване на мъжкия стерилитет през последните 30-40 години е резултат от много фактори, повечето от които екологични.

 

Данни от неправителствения сектор показват, че 145 000 българи имат репродуктивни проблеми и не могат да имат деца. В световен мащаб една на всеки 6 двойки среща сериозни трудности при зачеването на дете.