Метод, който би могъл значително да увеличи шансовете за успех при ин витро оплождането, откриха учени.


Според ново проучване, публикувано във Fertility and Sterility, жените, които вземат участие в тренировки, съчетаващи упражнения за тялото и ума едновременно, имат значително по-големи шансове да забременеят.


Усвояването на методите, с помощта на които се овладява стресът преди и по време на ин витро цикъла, може да окаже позитивен ефект върху бременността, обяснява Алис Домар – главен изследовател и директор на отдела, който се занимава с процесите на ума и тялото, в Ин витро центъра в Бостън. Лекарите, занимаващи се с ин витро оплождането, са на мнение, че медикаментите контролират всеки един аспект от цикъла и няма място за стрес. Домар обаче не смята така.


Домар е тренирала повече от 100 специалисти в умения от различни области, включващи медитация, прогресивна мускулна релаксация, йога и друг вид релаксация, при която се отпуска дадена част от тялото, заедно с дишане. Тя освен това обучава специалистите и на познавателни стратегии, с помощта на които пациентите да се научат да променят негативните си убеждения.


В заключение изследването констатира, че подложените на ин витро процедура дами, които вземат участие в упражнения за ума и тялото едновременно, имат с 52% по-голям шанс за успешна бременност, в сравнение с 20% при бременните, които не извършват подобна дейност.