Няма точни данни за това колко хора си набавят ежедневно изискуемите количества йод с храната. Проучване на здравните власти в САЩ обаче показва, че почти половината жени там имат поне лека форма на хроничен дефицит на йод в организма. Проучване сред въпросната група жени показва, че липсата на този ключов за здравето микроелемент може да доведе до сериозни проблеми с плодовитостта на жената.

 

Според експертите голяма част от случаите на проблеми със зачеването се дължат именно на хроничния дефицит на йод.


 

Данните за небалансирания прием на йод сред жените са повод учени в САЩ да проследят пряко влиянието на микроелемента върху женската фертилност. Проучване сред 500 жени в детеродна възраст показва, че лекият до среден дефицит на йод намалява с почти 50% шансовете за зачеване. При по-сериозен недостиг на химичния елемент шансовете отслабват допълнително. Установено е, че проблемите със зачеването при хроничен недостиг на йод са трайни и може да възпрепятстват зачеването с години, дори при жени в разцвета на детеродния си потенциал.

 

Проучването е поредното, което поставя фокуса на вниманието върху връзката между храненето и плодовитостта на жените. Според специалистите модерните течения в областта на здравословното хранене като вегетарианството и веганството са поставили младите жени пред повишен риск от дефицит на редица ключови хранителни вещества, в това число и йодът. Експертите дори свързват разпространението на тези течения със зачестяването случаите на временен или перманентен инфертилитет сред жените.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Основни хранителни източници на йод са морските продукти, яйцата, млякото, пуешкото месо, йодираната сол, някои плодове и зеленчуци като картофите, ягодите и червените боровинки.

 

За поддържане на детеродните функции и плодовитостта на жената от ключово значение е нормалното функциониране на щитовидната жлеза за производство на достатъчно количество тиреоиден хормон. Незаменима роля в тези процеси има именно йодът. Той е жизненоважен и след зачеването за производството на важни хормони и за формирането на мозъчните структури при плода.

 

Посочените данни показват колко важно е да се следят нивата на йод при жените, които се опитват да забременеят и доказват,че дефицит на йод винаги трябва да се подозира като възможна причина за трайните проблеми със зачеването.