Когато става въпрос за опити за забременяване, времето е толкова важно! Има само няколко дни всеки месец, в които жената може успешно да зачене, известни още като „фертилен прозорец“, и само един ден, когато действително настъпва овулация.

 

Овулацията се определя като отделяне на зряла яйцеклетка от яйчника след образуване на фоликул. Тестове за овулация позволяват да се предвиди с голяма точност кога настъпва отделянето на яйцеклетка.


 

За много жени овулацията настъпва в средата на цикъла, около 14-ия ден. Разбира се, нередовните цикли и безброй други фактори могат да допринесат за по-ранната или по-късна овулация.

 

Всъщност, нормално е овулацията да настъпи в периода между 8-ия ден или най-късно три седмици от началото на менструацията.

 

Кога настъпва овулация е коефициент на продължителността на менструалния цикъл, така че жените с дълги цикли овулират по-късно от жените с по-къси цикли.

 

Растежът на яйцеклетката се влияе от фоликулостимулиращия хормон. В началото на менструалния цикъл тялото започва да отделя фоликулостимулиращ хормон. Той улеснява нарастването на фоликул на един от яйчниците. Фоликулът съдържа и подхранва яйцеклетка. Когато фоликулът е достатъчно узрял, приливът на лутеинизиращ хормон го кара да се спука и се освобождава яйцеклетка. Това е моментът на овулация.

 

Но как да се разбере времето на овулация? 

С помощта на тестове за овулацията. Тези широко достъпни и лесни за използване тестове могат да дадат информация за настъпването на фертилен прозорец, за да помогнат за определянето на дните, в които сексът ще има най-висок успех за забременяване.

 

Тестовете за овулация измерват нивата на лутеинизиращия хормон в урината. 

 

През целия менструален цикъл се произвежда малко количество лутеинизиращ хормон, но по средата на цикъла неговото ниво кратко и драстично се повишава. Тестовете откриват този скок на лутеинизиращ хормон чрез анти-лутеинизиращ хормон антитела, съдържащи се в чувствителната тестова мембрана на теста.

 

Пикът на лутеинизиращ хормон е, уви, много кратък и за да открие скока му, жената трябва да се изследва в точното време на месеца и точното време на деня. 

 

Тъй като лутеинизиращият хормон се произвежда от тялото сутрин, средата на следобед се счита за идеалното време за провеждане на теста за овулация.

 

След като бъде открит скокът в нивата на хормона, оплождането може да се осъществи един до три дни след това. Времота с най-висок потенциал за зачаване е 36 часа след пика на лутеинизиращ хормон.

 

Тъй като „фертилният прозорец“ се наблюдава само веднъж месечно и неоплодената яйцеклетка има кратък живот от 24 часа след отделянето ѝ от яйчника, когато може да се случи оплождането ѝ от сперматозоид, точното прогнозиране на овулацията е много полезно при опити за забременяване. 

 

Референции:

1. Fertility awareness-based methods of family planning. (2019).
acog.org/patient-resources/faqs/contraception/fertility-awareness-based-methods-of-family-planning
2. Gonadotropins: Luteinizing and follicle stimulating hormones. (2018).
vivo.colostate.edu/hbooks/pathphys/endocrine/hypopit/lhfsh.html
3. Luteinizing hormone (LH), serum. (n.d.).
mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/602752