Нивата на стрес при жената преди и по време на зачеване могат да предопределят пола на бебето, сочи проучване, проведено от учени от Университета в Гранада.

 

То показва, че жените, изпитващи стрес, е два пъти по-вероятно да родят момиче.


 

Изследователи от Центъра за изследване на ума, мозъка и поведението, Катедрата по фармакология и Факултета по психология са анализирали нивата на кортизол в косата на бременни жени в периода от зачеването до 9-та седмица на бременността, за да проучат дали съществува връзка между стреса и пола на бебето.

 

Кортизолът е стероиден хормон, отделян от надбъбречните желзи при стрес.

 

Общо 108 жени са наблюдавани от първите седмици на бременността до раждането, за да се регистрират нивата на стрес преди, по време и след зачеването чрез измерване на концентрацията на кортизол в косата им и психологически тестове.

 

Пробите от косата на жените са взети през 8-10 седмица от бременността. Възоснова на тези данни учените са добили представа за концентрацията на кортизол в предходните три месеца, които обхващат периода преди и след зачеване.

 

„Резултатите бяха изненадващи, защото показаха, че жените, родили момиче, имат по-висока концентрация на кортизол в косата в седмиците преди, по време и след зачеването, отколкото тези, родили момче“, посочва водещият автор на проучването Мария Рамирес. По думите ѝ при жените, родили момиче, нивото на кортизол е близо два пъти по-високо от това при жените, родили момче.

 

Последици от стреса

Предишни проучвания учените от Университета в Гранада показват, че стресът води до повече повече психопатологични симптоми по време на бременност, следродилна депресия, по-голяма вероятност за асистирано раждане, затруднена лактация (кърмене) и занижени показатели за невроразвитие на бебето шест месеца след раждането.

 

Досега обаче не е проучена връзката между стреса преди или по време на зачеването на бебето и протичането на бременността.

 

Едно от възможните обяснения е, че активирането на системата, отговаряща за стреса - хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза – променя концентрациите на половите хормони по време на зачеването.

 

Механизмите в основата на тази промяна засега не са ясни. Има някои доказателства, че тестостеронът може да повлияе на пола на бебето, тъй като колкото по-високи са нивата на пренатален стрес, толкова по-високи са нивата на тестостерон при жените.

 

От друга страна, проучвания показват, че сперматозоидите, носещи Х хромозома (определя, че бебето ще бъде момиче), се представят по-добре при преминаване през цервикалната слуз при стресови обстоятелства. Следователно, хормоналните промени при жената, свързани със стреса, повишават вероятността тези сперматозоиди да достигнат яйцеклетката, вместо сперматозоидите, носещи Y хромозома (която определя, че бебето ще бъде момче).

 

Ефектът от стреса върху плода

Редица проучвания показват, че мъжките фетуси са по-уязвими на стрес от женските. Те узряват по-бавно, при тях по-често настъпват усложнения и преждевременно раждане. Освен това мъжките фетуси е по-вероятно да имат по-къси теломери при раждане. Това ги прави по-уязвими към неблагоприятна пренатална среда, което загатва, че жените, които изпитват повече стрес по време на зачеване, е по-малко вероятно да родят момче.

 

Източник:

https://www.news-medical.net/news/20210406/Mothers-stress-levels-during-conception-could-be-a-determinant-of-fetal-sex.aspx