Стимулирането на яйчниците е терапевтичен подход за предизвикване на овулация при нарушения на овулацията. То винаги следва да се води от специалист по репродуктивна медицина. То може да се приложи по негова преценка независимо дали се цели зачеване чрез коитус, инсеминация или инвитро и икси. С цел да се оцени ефективността на лечението и да се ограничи рискът от хиперстимулация, се прилага проследяване на овулацията с ултразвук - за да се оцени броя и размера на нарастващите фоликули, както и хормонални изследвания - анализират се нивата на LH, естрадиола и прогестерона чрез кръвен тест. 

 

Овариалната стимулация като част от асистираната репродукция


 • Стимулирането на яйчниците позволява да се предизвика настъпване на овулацията в определено време. Стимулацията също така позволява да се осигури растеж на повече от един фоликул и по този начин да се увеличат шансовете за зачеване.
 • Целта при стимулацията за инвитро или ICSI (интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди) е да узреят по-голям брой овоцити, за да могат да се съберат няколко яйцеклетки при пункция на фоликулите и по този начин да се увеличат шансовете за получаване на здрави ембриони при една процедура.

Начини за стимулиране на яйчниците

При стимулирането на яйчниците е важно да се избегнат страничните ефекти и да се осигури отделянето на здрави фоликули.

 • Обикновена стимулация - целта е да се насърчи растежът на фоликулите, за да се осигури отделянето на един или два зрели овоцита. Използват се различни терапевтични средства в зависимост от показанията, възрастта на пациентката и нуждите: антиестрогени - прилагат се перорално, основен представител: кломифен цитрат. Той действа чрез блокиране на естрогенните рецептори в хипоталамуса, което води до увеличаване на секрецията на гонадотропиносвобождаващ хормон, което от своя страна повишава нивото на фоликулостимулиращия хормон - FSH и след това на лутеинизиращия хормон - LH. Това е терапия от първа линия при безплодие с овулаторен произход.
 • Употреба на гонадотропини: FSH, LH или съчетание на FSH и LH. В този случай FSH се прилага ежедневно подкожно по време на фоликуларната фаза. Това стимулира растежа на овоцитите. Характерното тук е, че се стимулират само фоликулите, подготвени от яйчника. Това е терапевтичен подход за пациентки, които нямат изчерпване на яйчниковия резерв. Тази терапия стимулира узряването на фоликулите, които обикновено се развиват твърде бързо и дегенерират. 
 • Терапия с гонадотропиносвобождаващ хормон - подходяща е за пациентки с нарушена или липсваща овулация от хипоталамичен произход. Лечението се основава на прилагане на гонадорелин ацетат, който имитира действието на гонадотропиносвобождаващия хормон, за да стимулира секрецията на FSH и LH.

 

Фази на лечението

 • Фаза на блокиране: яйчниците се „поставят в покой“ чрез приложение на агонисти или антагонисти на гонадотропин- освобождаващия хормон, които блокират хипофизната жлеза;
   
 • Фаза на стимулиране на яйчниците: прилага се терапия, която се основава на гонадотропини, за да се стимулира растежа на фоликулите. Проследяването на овулацията позволява да се провери отговора към лечението и растежа на фоликулите;
   
 • Предизвикване на овулация: при установяване на зрели фоликули с ултразвук, овулацията се предизвиква с инжектиране на HCG - хорионгонадотропин или инжектиране на рекомбинантен LH;
   
 • 36 часа след хормоналното стимулиране настъпва овулация. След това се извършва пункция на фоликулите.

 

Терапия за поддържане на лутеалната фаза

За да се подобри качеството на ендометриума и да се благоприятства имплантирането на ембриона, може да се приложи терапия по време на лутеалната фаза - втората част на цикъла след овулацията, която съдържа прогестерон или производни: дихидрогестерон или микронизиран прогестерон.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/grossesse/Fiche.aspx?doc=stimulation-ovarienne-infertilite