Стимулацията на яйчниците е процедура, част от асистираната репродукция, която осигурява по-високи нива на хормоните в яйчниците, с цел отделяне на яйчникови фоликули при нарушения в овулацията и трудност за забременяване. Този процес се осъществява без пункция на овоцитите в контекста на ин витро оплождането. При нарушения в овулацията или нередовност на менструалния цикъл е необходимо стимулирането на яйчниците, за да се увеличат шансовете за забременяване. Дисовулацията е състояние, при което овулацията не настъпва редовно или осигурява фоликули с неподходящо качество. Ановулацията е състояние, при което не се наблюдава овулация. Често стимулацията на яйчниците е терапевтичен подход, който се прилата за лечение на безплодие при синдром на поликистозните яйчници.

 

Страничните ефекти от тази процедура се дължат на това, че стимулацията на яйчниците зависи както от вида на използваното лечение, така и от приложената доза. Разбира се, тези нежелани лекарствени реакции възникват само в определен случаи, не са чести и могат да бъдат предотвратени при редовно проследяване на нивата на хормоните и ехографски контрол. Основният риск от стимулацията на яйчниците, освен многоплодната бременност, е тяхната свръхстимулация. Синдромът на свръхстимулация на яйчниците се характризира с подуване на яйчниците, които съдържат множество фоликули, годни да узряват. Наблюдават се също болка в таза, гадене и повръщане. При някои пациентки може да се наблюдава задух, диария или бърза загуба на телесно тегло. Синдромът на поликистозните яйчници е свързан с повишен риск от настъпване на тези усложнения.


 

При нормални условия това състояние не е свързано с повишен риск за здравето и отшумява след известно време в края на менструалния цикъл, когато жълтото тяло се разгради и настъпи менструацията, при липса на бременност. Въпреки това, при някои пациентки това състояние може да бъде продължително и да е свързано с повишен риск от венозна тромбоза - флебит или белодробна емболия. Най-честият страничен ефект от стимулацията на яйчниците е наддаването на телесно тегло. Често то настъпва бързо и може да бъде значително, но появата му е временна, тъй като се дължи изцяло на хормоналните промени.

 

Други най-често срещани странични ефекти от стимулацията на яйчниците чрез различни терапевтични средства могат да бъдат:

  • Повишен риск от извънматочна бременност;
  • Умора, депресия, нервност;
  • Косопад;
  • Обилна менструация;
  • Безсъние;
  • Недостатъчност на цервикалния секрет;
  • Повишен риск от ендометриоза или усложнение на вече установена такава.

Референции:

https://www.parents.fr/envie-de-bebe/pma/stimulation-ovarienne/stimulation-ovarienne-les-effets-secondaires-et-les-risques-361796