Стефка Сарафова-Захариева е доброволец и съосновател на сдружението, от 6 години е негов председател. Тя обича да казва, че "Зачатие е моята първородна рожба". Омъжена, с 2 дъщери. 
 
 - Г-жо Захариева, кой и защо създаде пациентската организация „Зачатие“?
 
Организацията е създадена от група жени с репродуктивни проблеми и единствената ни цел беше тази – да опитаме постигнем подобряване на отношението и грижата към хората, страдащи от стерилитет. Защото преди 12 години в България практически не се говореше за трудното забременяване, в страната имаше само няколко клиники по стерилитет, държавните и общинските институции почти не се занимаваха с проблема, а болката на семействата без дете не намираше никакво място в медийното пространство. Ситуацията беше мрачна и тъжна.
 
Мисля, че благодарение на нас, през последните десет години за стерилитета се говори все по-открито, все по-адекватно и от първо лице, а организацията ни вече е фактор в здравната политика и медийното пространство по въпросите на репродуктивното здраве, заемайки висока обществена позиция - резултат от неуморната работа на доброволците.
 
 - Кои постижения на доброволците от сдружение „Зачатие“ определяте като най-значими?
 
През годините, макар и бавно предвид желанието ни промените да се случват по-интензивно, но със своята последователност в действията си по отстояване правата и интересите на хората с репродуктивни проблеми у нас, успяхме наистина да постигнем немалко. В началото се борехме най-вече да се заговори открито за големия процент на хора с репродуктивни проблеми в страната и успяхме да завоюваме своята първа победа за поне частично финансиране за лечението на двойки с репродуктивни проблеми. Това стана със създаването на Програмата за лечение на безплодието при жената на НЗОК през 2005-2008 г. Тя поемаше част от лекарствата за една ин витро процедура – никак не беше малко.
 
По-късно с помощта на спонтанните действия на стотици млади хора, сдружението изигра ключова роля за създаването на Фонда за асистирана репродукция и посочи необходимостта от взимането на важни решения от държавата за справяне с демографската криза. Благодарение на координираните ни усилия и гласовитите обществени протести, които бяха много емоционални, наистина, вече 7 години двойките с репродуктивни проблеми могат да разчитат на държавно финансиране за 3 опита на лечение чрез инвитро процедури от Центъра за асистирана репродукция, в чийто Обществен съвет сдружението има свой представител.
 
В тази връзка, ние неведнъж сме поставяли въпроса, че инвитро процедурите са решение едва за 10% от хората с репродуктивни проблеми. Фондът за асистирана репродукция е изключително постижение, но е необходимо създаването на програма за профилактика на половото здраве и изграждане на здравната култура сред юношите. Поради това, сдружение „Зачатие“ от няколко години провежда и часове по репродуктивно здраве в училищата на България – чрез доброволния труд на своите симпатизанти.
NEWS_MORE_BOX
 
 
 
Друго наше постижение, благодарение на активното ни лобиране и участие, беше приетата в края на 2009 г. поправка в Кодекса на труда, според която на жените, подлагащи се на инвитро процедура, се полага същата законова закрила пред своя работодател, както и за бременните жени. Извоюва се правото на допълнителна отпуска за лечение инвитро, както и закрила от уволнение по време на лечението.
 
Благодарение на активните действия на сдружението, нормативната уредба, която включваше възрастово ограничение за лечение инвитро, също беше променено и лечението вече е достъпно и за жени на възраст над 43 години.
 
 - Какво могат да намерят посетителите на вашия информационен портал zachatie.org?
 
Мисля че е важно да споменем и създадения още през 2004 г. от нас информационен портал за репродуктивно здраве www.zachatie.org. Това е първият и досега най-големият портал за репродуктивно здраве и стерилитет, поддържан на български език. Освен че включва богата библиотека с актуални медицински и образователни материали за стерилитет и репродуктивно здраве, порталът дава възможност за взаимопомощ и емоционална подкрепа между хората с репродуктивни проблеми в тематично оформената структура на форумите към портала, които също са най-посещаваните форуми с такъв характер у нас. Въпреки, че хората вече са станали малко по-открити за проблема си, чрез форума ние им осигуряване комфорта да бъдат анонимни и да могат спокойно да споделят и да получават подкрепа от други участници с тяхната съдба. Уникална част от нашия портал е и безплатният онлайн календар за следене на овулация и бременност на български език, разработен и поддържан доброволно от сдружение „Зачатие“.
 
 - На 11 юни 2016 г организирате Ден на репродуктивното здраве в Стара Загора  - какво представлява това събитие?
 
Наша рожба е, ако мога така да се изразя, и Денят на репродуктивното здраве, който сдружение „Зачатие“ организира вече 11 години поред през месец юни в различни градове на страната.  Смело мога да кажа, че това е едно уникално събитие в сферата на стерилитета, което превърнахме в традиция и символ. На този ден ние събираме най-добрите специалисти по стерилитет от цялата страна и ги водим на място при хората с репродуктивни проблеми от съответния регион. Напълно безплатно за всички посетители са участието в събитието, презентациите на новости в лечението, срещите и индивидуалните консултации с лекарите. Всяка година, темата на проявата е различна, но все от областта на репродуктивните проблеми, като се стремим да подчертаваме основните неща, които трябва да се знаят от хората.
 
Тази година на 11 юни в гр. Стара Загора, от 11 часа в хотел Верея, ще се проведе поредния Ден на репродуктивното здраве. Отново хората, които се борят за дете, ще имат възможност да се запознаят с новостите в репродуктивната медицина и лечението на стерилитета, с работата на Центъра за асистирана репродукция и да зададат на специалистите въпросите, които ги вълнуват. На срещата пациентите ще могат да споделят опит помежду си, да получат подкрепа от други хора в същото положение, да почувстват приятелско отношение и да разберат, че не са сами в тази трудна борба. За първи път организираме Експо-алея на клиниките по стерилитет в България с участието на представители от 12 клиники и така посетителите могат лесно и удобно да се информират за различните възможности за лечение.
 
Каним всички желаещи от Стара Загора, от региона и от цялата страна, които имат възможност, да посетят Деня на репродуктивното здраве! Започваме от 11 часа на 11 юни, ще продължим през целия ден и участието е напълно безплатно. Един от посетителите ще получи ваучер за финансово подпомагане от сдружение „Зачатие“, като името на получателя ще определим с жребий при закриването на събитието.