Със Стефка Захариева, заместник председател на сдружение „Зачатие“, разговаряме за юридическите проблеми, с които се сблъскват двойките с репродуктивни проблеми в България.Каква организация е „Зачатие“ и какви са основните и цели?

Сдружение „Зачатие“, което е пациентска, неправителствена организация. Сдружението е регистрирано преди шест години и цели подпомагането на хора с репродуктивни проблеми.

Първоначално сдружението се е занимава основно с информирането на хората и обществото относно проблемите на стерилитета.


Колко семейни двойки в България имат репродуктивни проблеми?

По данни на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве между 200 000 и 250 000 семейни двойки в България имат проблем при зачеването. Успешният изход зависи от причините, бързата реакция и достъпа до специалист.

 

С какви проблеми се сблъскват двойките, страдащи от стерилитет?

В България лечението на безплодието отнема средно 5 г., докато в Западна Европа се справят за 1 г. Заради късната възраст, в която двойките пожелават дете и се сблъскват с проблема, лечението се затруднява.

Освен с медицинските усложнения, двойките решили да имат свое дете се сблъскат и с юридически проблеми, свързани най-вече с Наредба 28 на Министерство на здравеопазването, която урежда асистираната репродукция.

 

Какви са юридическите проблеми, произлизащи от Наредба 28 на Министерство на здравеопазването?

В тази Наредба е залегнал прагът от 43 години. Това означава, че жена, която е навършила тази възраст няма право да се подлага повече на ин витро, независимо дали то се поема от Центъра за асистирана репродукция или семейството само финансира процедурите.

Асистираната репродукция не се поема от НЗОК, а от т.нар. Фонд „Асистирана репродукция“, който поема до 3 опита на една пациентка при доказани здравословни проблеми.

Фондът работи по правилник, в който са залегнали всички критерии, на които трябва да отговаря една двойка, за да получи финансиране. След навършени 43 години, дори и жената да може да поеме разходите, лекарят няма право да извърши асистирано оплождане, защото манипулацията вече става противозаконна и подлежи на санкциите.

Границата за извършване на инсеминация е 45 години. Като се има предвид, че успеваемостта при инсеминация е по-малка и с повишаване на възрастта допълнително шансът намалява. Ние смятаме, че забраната на ин витро процедури при жени на 45 години е лишена от логика.

 


На какво се дължи този парадокс и защо няма възрастови ограничения за ин витро оплождането, извършено с донорски материал?

Наредба 28 е създадена през 2007 година и в нея не са регламентирани ин витро и икси процедурите, които се извършват с донорски материал.

Така при нашумелия наскоро случай с 62 годишната жена, която роди близнаци след ин витро, се оказва, че въпреки възрастта на майката, лекарите не са нарушили закона, тъй като процедурата е извършена изцяло с донорски яйцеклетки и сперматозоиди.

В Наредбата има огромна грешка и недомислица, която ние сега се опитваме да поправим. Имаме подкрепата на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, в която членуват водещите специалисти по репродуктивни проблеми на страната.


Какви законови промени искате вие като пациентска организация?

На състоялия се преди дни конгрес в Пловдив, на който и ние като пациентска организация представихме становището си, бе взето решение да се въведе праг от 52 години за донорски яйцеклетки, а когато се извършва със собствени да няма ограничение, тъй като естествената фертилна възраст на жените е 48-50 години, в зависимост от физиологическите й особености. Сега, сдружение „Зачатие“ ще се бори именно за това - промяна на наредбата и въвеждане на оптимални възрастови граници.

 

Как са регламентирани възрастовите ограничения при асистирана репродукция в страните от Европейския съюз?

В повечето страни от Европейския съюз има въведен праг за извършване на всички процедури по асистирана репродукция, но този праг е по-висок, отколкото у нас.

В някои страни няма въведено възрастово ограничение. Там се спазва правилото, че ако жената е във фертилна възраст, в добро физическо и психическо състояние, и разбира се, по преценка на лекарския екип, няма проблем да се извърши асистирано оплождане.

Например, във Великобритания няма задължителен праг, но има препоръчителен – 50 години и специалистите го приемат като граница, до която могат да се извършват ин витро и инсеминации.

 

Повече за сурогатното майчинство, както и за репродуктивните проблеми при мъжете