Със Стефка Захариева, председател на сдружение „Зачатие“, разговаряме за Денят на Репродуктивното здраве - ежегодната инициатива, която тази година обръща поглед към мъжкия стерилитет.


Повече за юридическите проблеми, с които се сблъскват двойките с репродуктивни проблеми в България, можете да видите тук.


Как сдружение „Зачатие“ подпомага двойки с репродуктивни проблеми?

 

Два пъти годишно, сдружение „Зачатие“ подпомага няколко нуждаещи се двойки

 

Тази година по-специално внимание се обръща внимание на мъжкия стерилитет, като сдружението отново чрез томбола, подпомага няколко мъже да си направят всички необходими изследвания, както и три курса на лечение.

 


Какви инициативи предвиждате тази година?
 

Откакто е създадено сдружение „Зачатие“, всяка година, в началото на юни организираме Ден на Репродуктивното здраве.

 

Денят на репродуктивното здраве е ежегодна инициатива, която се провежда в различни градове на страната. В това уникално по рода си събитие, водещи специалисти в областта на репродуктивното здраве представят свои постижения и провеждат безплатни консултации.

 

Срещата дава възможност на хората с репродуктивни проблем и да се срещнат в неформална обстановка със специалистите и да получат адекватна информация по медицински, психологически, правни и финансови въпроси, засягащи техните репродуктивни права, да чуят новости, до които иначе не биха имали достъп.

 

Тази година инициативата ще се проведе в град Пловдив на 12 юни 2010 г. под надслов "Поглед към мъжкия стерилитет".

 

Средствата, които сдружението получава като дарения всяка годена, се раздават на нуждаещите се двойки. Всяка година, на Коледа и на Денят на репродуктивното здраве се тегли жребий и се определят двойките между, които да бъдат разпределени събраните средства.

 

Тази година томболата ще осигури средства за жени с изчерпан яйчнисков резерв. Това са млади жени, които нямат собствени яйцеклетки и за да бъде извършено ин витро, се нуждаят от донорска яйцеклетка, но те не се поемат от Центърът за асистирана репродукция.Обръща ли се достатъчно внимание на мъжкия стерилитет и как се лекува той?

 

Повече внимание се обръща на репродуктивните проблеми при жените, а мъжкия стерилитет сякаш се пренебрегва.

 

Когато една млада двойка има проблем със зачеването, не трябва да се чака, а своевременно да се направи консултация със специалист, като се обърне внимание не само на жената и на мъжа.

 

При мъжете проблема се установява значително по-бързо и по-лесно. Прави се спермограма, която за разлика от всичките изследвания, които се правят на жените не е толкова скъпа, и отнема няколко часа. Провеждането на едно такова изследване най-малко ще изключи мъжа като фактор за репродуктивните проблеми в двойката.

 

При жените се правят ужасно много изследвания докато се стигне до проблема, като голяма част от тях са скъпи и не с покриват от НЗОК и Центърът за репродуктивно здраве. Първо се започва с изследване на хормоните, прави се цветна снимка на тръбите, търсят се генетични и имунологични проблеми. При жените факторите обикновено са комплицирани.

 

Ако се окаже, че проблема е при мъжа, също могат да се направят допълнителни изследвания, разширена спермограма и да се предприеме конвенционално лечение.

 

В случай, че конвенционалното лечение не подобри състоянието при мъжа, тогава се прибягва към ин витро или икси, в зависимост от сложността на проблема, броя и подвижността на спирматозоидите и т.н.

 

До инсеминация с донорски материал се пристъпва значително по-рядко, когато изобщо няма живи сперматозоиди, мъжът има генетично заболяване или е прекарал заушка в тинейджърска възраст. Тогава процеса е необратим.

 

В повечето случаи, обаче, когато проблема е от страна на мъжа, той е значително по-лесно и по-бързо разрешим.

 

Продължава ли, да се слага равенство между потентност и инфертилитет при мъжете?
 

 

За съжаление голяма част мъжете все още поставят равенство между потентността и фертилитета. Живеем в патриархално общество, в което голям процент от мъжете не желаят да приемат, че проблема може да бъде в тях.

 

Статистиката на СЗО показва че половината от репродуктивните проблеми се дължат на мъжете. Независимо от това, в кой от двамата партньори е физическата причина за стерилитет, това е проблем на двойката, който мъжът и жената трябва да решат заедно. Няма място за срам и притеснение и не трябва консултацията със специалист да се отлага във времето. Колкото по-рано бъде установен проблема, толкова по-адекватно може да се разреши.
 

 

Повече за сурогатното майчинство, и начина, по-който е регламентирано в България и другите държави.