По повод наближаващите коледни празници сдружение „Зачатие“ организира инициатива  „Коледно желание“ за финансово подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми. В нея ще се включат 7 водещи клиники от цялата страна, всяка от които ще предоставят по една безплатна ин витро процедура.


Освен това, сдружение „Зачатие“ ще раздаде 5 ваучера на стойност 500 лв. за процедури по вътрематочна инсеминация и проследяване на бременност, както и един ваучер за 3000 лв., предназначен за жени с изчерпан яйчников резерв, нуждаещи се от донорска яйцеклетка.


Двойките ще бъдат изтеглени в публичен жребии, който ще се проведе на 18.12.2010 г. от 18:00 ч. в зали БулМар на ул. "Нишка", София. Тогава ще бъдат раздадени и награди за медиен принос към двойките с репродуктивни проблеми.


Коледните пакети са за лечение на стерилитет за диагностични и терапевтични процедури, които не се финансират от държавата. Предварителните изследвания, които семействата трябва да проведат преди ин витро оплождане, не се осигуряват от Фонд „Асистирана репродукция“. Те варират от 100-400 лв., но много семейства не могат дори и тях да си позволят, каза за Puls.bg Стефка Захариева, председател на сдружение „Зачатие“.


Семействата, които могат да участват в жребия за ин витро процедури трябва да са регистрирани потребители на форумите на сайта на Сдружение „Зачатие“ не по-късно от 30.11.2010 г. Двойките не трябва да получават и финансиране по програма на Център Фонд Асистирана репродукция, като изложат причините за това и приложат съответните документи.


Над 10 000 двойки са подали молби за ин витро оплождане по програмата за асистирана репродукция, но не всички кандидати са подходящи, обясни Стефка Захариева. Фондът стартира април месец миналата година. До момента 7 000 двойки са получили заповед за одобрение за ин витро процедура.


Не може да се твърди, че програмата за асистирана репродукция е причина за увеличаване на броя преждевременно родени деца в страната тази година, смята председателят на сдружение „Зачатие“, по повод разпространяваната в медийното пространство информация, че това се дължи на многоплодните бременности след ин витро. Според нея няма логична медицинска обосновка за подобно твърдение, тъй като по начало многоплодната бременност е рискова бременност, независимо дали е осъществена чрез ин витро процедура или без.