Със Стефка Захариева, председател на сдружение „Зачатие“, разговаряме за сурогатното майчинство, и начина по който то е регламентирано в България и по света.
 

 

 


Повече за юридическите проблеми, с които се сблъскват двойките с репродуктивни проблеми в България, можете да видите тук.


Тук, можете да прочетете за мъжкия стерилитет, като фактор за безплодие в двойката.Как е регламентирано сурогатното майчинство в България?
 

Според семейния кодекс, майка е тази, която е родила детето. Никъде в законодателството, освен в същата наредба 28 не се споменава сурогатното майчинство. Именно в тази наредба се казва, че се забранява извършване на ин витро или икси с цел сурогатно майчинство. Въпреки, че тази наредба е подзаконов нормативен акт, който трябва да се спазва, има случаи, в България, в които наредбата се нарушава. Точно поради тази причина искаме да се приеме закон, да се легализират нещата, така че да го няма този черен пазар. Случаите в България не са много и реално от този проблем касае не повече от 20-30 двойки.

Как, според ва,с трябва да се регламентира сурогатството, за да не се спекулира и да не се допускат нарушения?
 

Ние настояваме законът да бъде уреден така, че сурогатното майчинство да се извършва единствено и само по медицински причини, когато жената не може да износи дете, като състоянието ще се преценяват от лекарска комисия.
 

Като показания се приемат онкологични заболявания, отстранена по някаква причина матка, неработещи яйчници, синдром на Рукитански - вродено но не наследствено заболяване, при което матката е недоразвита, но има напълно запазена функция на яйчниците.
 

Идеята ни е, нещата да бъдат така регламентирани законово, че да не се позволяват злоупотреби.

 

Поема ли се оплождането с донорски от Центърът за асистирана репродукция?

Донорските яйцеклетки не се поемат от фонда, тъй кат процедурата е по-дълга, по сложна и съответно доста по-скъпа. Участниците в процеса са повече, тъй като се включва и жената, която е донор на яйцеклетката, затова самата процедура и финансирането и са по сложни и не се поемат от Фонд Ин витро.

 

А какви процедури се поемат от фонда?
 

Поема се лечението на жени с тубарен проблем, когато безплодието е с мъжки фактор, ендометриоза и неизяснен стерилитет. Неизяснен е този стерилитет, при който двойката е направила четири методи за асистирана репродукция, които са били безрезултатни.

 

Как е уреден въпросът със сурогатното майчинство по света?
 

Говори се за това, че в някои от щатите в Америка сурогатното майчинство не е правно регламентирано и не са рядко случаите, в които се злоупотребява. В някои европейски страни, също както и у нас е забранено. В тези, в които е разрешено, като Великобритания и съседна Гърция, например, се извършва под много строг контрол и е приложимо единствено и само за граждани на съответната страна. В Украйна сурогатното майчинство е разрешено, като от услугата могат да се възползват дори и чужденци.

 

Какви стъпки са предприети за да се регламентира сурогатното майчинство в България?

Съвместно с д-р Лъчезар Иванов, който е председател на здравната комисия, ние организирахме дебат, в който участваха водещи специалисти по репродуктивно здраве. Целта ни беше да се изясни позицията относно сутрогатството в България и бе поет ангажимент да се сформира работна група, да се изготвят промените в законодателството и да се внесат за одобрение в парламента, за да се легализира този процес.