Инсеминацията е метод на асистирана репродукция, при който семенна течност се въвежда директно в шийката на матката или в самата матка, за да се увеличи вероятността за зачеване.

 

За да настъпи зачеване е нужно сперматозоидите да преминат през влагалището и матката, за да достигнат до фалопиевите тръби, където се опложда яйцеклетката. Мъжката сперма в някои случаи обаче не е достатъчно подвижна, за да достигне до яйцеклетката. В други случаи самите условия в шийката на матката пречат на семенната течност да премине в матката.


 

Общите индикации за прилагане на инсеминация са:

  • Шест месеца неуспешни опити за зачеване при жени на възраст над 35 години;
  • Една година неуспешни опити за зачеване при жени на възраст под 35 години.

Съществуват два вида инсеминация: вътрематочна (IUI) и интрацервикална (ICI).

 

Вътрематочна инсеминация

 

При вътрематочната инсеминация се въвежда семенна течност в шийката на матката. Преди да се извърши самата процедура, жената трябва да следи овулацията си чрез календар, ултразвук, редовно измерване на телесната температура или комбинация от трите метода. В някои случаи се предписват лекарства, които да предизвикат овулация, за да се повиши вероятността да се отделят множество яйцеклетки.

 

Междувременно се подготвя проба от семенна течност, която идва от мъжа в двойката или е от донор. Семенната течност се въвежда във влагалището със специална спринцовка. Обикновено жената трябва да лежи 15 до 30 минути след процедурата, след което се връща към обичайния си ритъм на живот.

 

Интрацервикална инсеминация

 

При тази инсеминация семенната течност се въвежда директно в матката. Подготовката преди процедурата е подобна на тази при вътрематочната инсеминация. Допълнителните стъпки включват обработка на семенната течност, за да се отстранят някои протеини, които могат да повлияят на оплождането. Освен това чрез обработка на семенна течност се постига по-висока концентрация на сперматозоидите.

 

При самата процедура лекарят улеснява достъпа до матката чрез спекулум. Семенната течност се въвежда в матката чрез специален тънък инструмент, наречен катетър.

 

Колко е успешна инсеминацията?

 

Успехът на инсеминацията зависи от редица фактори, сред които възраст на жената и прием на лекарства за фертилитет, както и от наличието на други проблеми, свързани с фертилитета.

 

Според изследване, публикувано в списание Human Reproduction, процентът на забременяване при вътрематочна инсеминация е 37,9% след шест цикъла на лечение.

 

Същото проучване показва, че бременност настъпва при 40,5% от жените след шест процедури на интрацервикална инсеминация.

 

Проучване, публикувано в Journal of Andrology, показва, че успеваемостта при интрацервикална инсеминация е малко по-висока вероятно заради въвеждането на семенна течност директно в матката и използването на силно концентрирана проба от сперматозоиди.

 

Според проучване на Университета в Уисконсин чрез лабораторна обработка концентрацията на сперматозоидите в семенната течност може да се увеличи до 20 пъти.

 

Какви са ползите от инсеминацията?

 

Инсеминацията помага за успешно зачеване при двойки, в които:

  • Има генетичен дефект при мъжа, който налага използване на донорска сперма;
  • При мъже с нисък брой сперматозоиди;
  • При мъже с ниска подвижност на сперматозоидите;
  • При жени, чиято цервикална слуз пречи на забременяването;
  • При жени с ендометриоза.

 

Има ли странични ефекти?

 

Понякога се наблюдават спазми или леко кървене след инсеминацията. Когато процедурата се извършва по стерилен начин, рисковете от инфекция са минимални.

 

Друг страничен ефект е по-голямата вероятност за многоплодна бременност, когато се приемат лекарства за фертилитет.

 

Източник:

https://academic.oup.com/humrep/article/30/3/603/662550

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2164/jandrol.111.013276/abstract

https://www.healthline.com/health/artificial-insemination#side-effects

https://www.uwhealth.org/infertility/intrauterine-insemination-iui/26136