Доплащането за ин витро процедури, които се финансират от “Фонд за асистирана репродукция”, вече няма да бъде възможно, съобщава Министерство на здравеопазването. Промените в Постановление № 25 за създаване на Центъра бяха приети днес от Министерски съвет.


По този начин се прекратява практиката болниците да искат доплащане от пациентите над сумата, която фондът дава – 5000 лв. Ако някое лечебно заведение иска повече пари, няма да има право да работи с фонда, уточняват от ведомството.


Регламентира се и провеждането поне веднъж годишно на планови проверки на дейността на лечебните заведения, които работят с Фонда за асистирана репродукция. Целта е максимална защита на правата на пациентите, както и повишаване на контрола над работата на клиниките, с което да се постигне по-ефективно изразходване на обществените средства.С промените се оптимизира и дейността на Обществения съвет към фонда. Половината от състава му ще бъде обновяван на всеки 2 години. Освен това се позволява на представители на пациентски организации безвъзмездно да участват в работата на Обществения съвет.


Директорът на фонда занапред ще бъде длъжен да представя отчет за изразходването на средствата за всяко тримесечие на министъра на здравеопазването.


Центът „Фонд за асистирана репродукция” беше създаден през 2009 г. До края на 2010 г. в него са подадени над 10 хил. заявления. През 2010 г. са финансирани 4360 пациенти в размер на 15 000 000 лева. 1/3 от тези случаи или 1386 са завършили с бременности. От тях досега са родени 648 деца.