Безплодието е липса на настъпила бременност при воденето на редовен полов живот в продължение на 1 година при жена над 35-годишна възраст или в продължение на 6 месеца при жени под 35 години. Едно от първите изследвания, което препоръчва специалистът, е спермограмата.

1. Какво е спермограма?

Спермограмата е физичен и химичен анализ на еякулата, който дава възможност да се оцени качеството и оплодителната му способност. Спермата съдържа два компонента -  семенна течност и сперматозоиди.
 
За провеждане на изследването е необходимо да се спазят редица изисквания. Изпълнението им предпазва от грешно интерпретиране на резултата.
 
Преди спермодаването се спазва абсолютно полово въздържание в продължение на 3 до 5 дни – без секс, без мастурбация, без полюции. Въздържание за повече от посочените дни би влошило показателите.
 
В дните на въздържание не се приемат алкохол, наркотици, лекарства, не се пушат цигари. Води се спокоен живот с пълноценен сън и балансирано хранене. Всяко заболяване, протичащо с покачване на температурата, променя показателите на спермограмата в продължение на 3 месеца.
 
За добро качество на материла е препоръчително да се избягва носенето на тесни панталони и бельо, да се избягва къпане във вана, а при вземане на душ –гениталната област да се облива с хладка (не гореща вода). Причината за това изискване е, че за правилната сперматогенеза е необходима по-ниска температура от тази в коремнта кухина. Не случайно тестисите са изнесени извън тялото.
 
Спермата се добива чрез мастурбация. Най-добре е това да става в специално обособени помещения в лабораторията, а не вкъщи, и свежият материал да се изследва в първия час от добиването му. Необходимо е да се събере цялото количество еякулат в стерилен съд от нетоксичен материал. Загубата на част от спермата може значително да промени резултатите. Важно е да не се излага на пряко слънчево греене или да се преохлажда. Не трябва да се използва сперма от презерватив, защото тя е влязла в съприкосновение с химичните вещества, покриващи кондомите, и подвижността на сперматозоидите е променена. 
NEWS_MORE_BOX

2. От колко части се състои еякулатът?

Еякулатът се състои от четири части, различни по количество и качество:
  • Предеякулаторна фракция – има слузеста консистенция, обикновено не съдържа сперматозиди и има общ обем 0,5 мл;
  • Ранна фракция – има течна консистенция и съдържа най-активно движещите се сперматозоиди. Обемът й е 1 мл;
  • Основна фракция – има желатинозна консистенция и съдържа най-голямо количество сперматозоиди;
  • Заключителна – консистенцията продължава да бъде желатинозна, но сперматозоидите са малко на брой и са неподвижни.

3. Какви параметри се изследват със спермограмата?


Изследват се цвят, обем, миризма, брой на сперматозоидите, време на втечняване и много други параметри. Цветът на еякулата е различен – бял, бяло-сивкав, жълтеещ или с перлен отенък. Разлика в цвета на материала се наблюдава дори при един и същ мъж.
 
Обемът нормално е между 2 и 6 мл. По-голяма част от еякулата е от секрета от семенните мехурчета. Общото количество на сперматозоиди в 1 мл трябва да бъде поне 20 милиона (според някои специалисти минималното количество е 5 млн./1мл), а подвижността им – поне 50% от тях да извършват праволинейни движения в рамките на 60 минути след еякулацията.
 
Изследва се и морфологията на мъжките полови клетки – внимателно се оглежда устройството им, като поне 15 % от общия брой трябва да бъдат добре оформени и зрели.
 
Изхвърлената сперма не е съвършено течна. В продължение обикновено на 20-40 минути тя се втечнява под действие на простатните ензими. Това се определя по изменението на вискозитета й. Ако втечняването е забавено, вероятно се касае за проблем във фукцията на простатната жлеза.
 
Биохимичният анализ изследва количеството на цинк, лимонена киселина, кисела фосфатаза, фруктоза, Л-карнитин и др.
 
Задължително е резултатите да се интерпретират от специалист по репродуктивно здраве, който да назначи лечение, ако е необходимо.