Обикновено се счита, че сперматозоидите имат само една функция при размножаването – да оплодят женската яйцеклетка. Проучвания на учени от университета в Аделаида обаче развенчават това схващане.

 

Тяхното изследване показва, че сперматозоидите „убеждават“ женските репродуктивни тъкани, за да увеличат шансовете за зачеване, като изпращат сигнали директно към тях.


 

Проучването е публикувано в списание Природа, изследвания, комуникации, биология.

 

Това изследване е първото, което показва, че имунният отговор на женския организъм в момента на зачеване зависи и от сигналите, изпращани от сперматозоидите, които имат за цел да увеличат шансовете за оплождане.

 

Това отменя досегашното разбиране, че сперматозоидите са единствено носители на генетичен материал.

 

Проучването показва, че те влизат в ролята на „агенти“, които убеждават женския организъм да инвестира репродуктивните си ресурси с даден мъж, коментира проф. Сара Робъртсън, ръководител на проекта от Изследователски институт Робинсън.

 

Известно е, че протеини в семенната течност модулират имунния отговор на жената при зачеване, за да насърчат тялото ѝ да приеме чуждия ембрион. Досега не беше ясно дали сперматозоидите влияят по някакъв начин на този отговор.

 

За да намерят отговора на този въпрос, учените са изследвали общата генна експресия в матката на женски плъхове след чифтосване с мъжки.

 

Половината от мъжките плъхове са били с непокътнати сперматозоиди, но другата част са претърпели вазектомия. Вазектомията е операция, която цели блокиране пътя на сперматозоидите по време на еякулация. След вазектомия семенната течност, която се отделя по време на еякулация, не съдържа сперматозоиди.

 

Това, което учените установяват, е че мъжките плъхове с нормална семенна течност със сперматозоиди са предизвикали по-силна генна експресия при женските плъхове, която е най-добре изразена в гените, отговарящи за имунния отговор.

 

Оказва се, че женските плъхове, имали контакт със семенна течност със сперматозоиди в нея, проявяват по-силна имунна поносимост от тези, чифтосани с плъхове, претърпели вазектомия.

 

Изследвайки взаимодействието на сперматозоидите с женски яйцеклетки в експерименти с клетъчни култури, учените отново стигат до извода, че сперматозоидите са пряко отговорни за тази генна експресия.

 

Тези нови открития предполагат, че здравето на сперматозоидите е важно не само за зачеването на здраво бебе, но за шансовете за настъпване на зачеване. Фактори като възраст, диета, тегло, алкохол и тютюнопушене и излагане на химикали от околната среда могат да повлияят на качеството на сперматозоидите при мъжете и така могат да имат по-големи последици за бременността, отколкото се смяташе досега.

 

Проф. Робъртсън коментира, че репродуктивни събития, като повтарящи се спонтанни аборти, прееклампсия, преждевременно раждане и мъртво раждане се влияят от имунния отговор на жената, който зависи на свой ред от качеството на сперматозоидите на партньора

 

Източник:

https://www.news-medical.net/news/20210518/Sperm-deliver-signals-to-female-reproductive-tissues-to-increase-the-chances-of-conception.aspx

https://www.news-medical.net/news/20210518/Sperm-deliver-signals-to-female-reproductive-tissues-to-increase-the-chances-of-conception.aspx#

https://doi.org/10.1038/s42003-021-02038-9

https://www.adelaide.edu.au/newsroom/news/list/2021/05/17/sperm-help-persuade-the-female-to-accept-pregnancy