Синдромът на Ашерман, означаван още с термина маточни синехии (сраствания) или вътрематочни сраствания, е изключително рядко състояние, което може да бъде причина за инфертилитет. Синдромът е придобит и при оперативно лечение причината за безплодие може да бъде отстранена.

 

Синдромът на Ашерман се характеризира с разрастване на съединителна тъкан в маточната кухина и маточната шийка. В резултат на образувалите се сраствания обемът на маточната кухина намалява, което може да е причина за затруднено износване на плода по време на бременност. Патофизиологичният механизъм на възникване на синдрома на Ашерман е свързан с травматично увреждане на маточната лигавица. Нараняването на ендометриума задейства процесът на фиброзиране като оздравителен механизъм.


 

Основните причини, които могат да доведат до възникването на вътрематочни адхезии, са:

 

1. Извършване на дилатация и кюретаж – метод, които се прилага при спонтанен или желан аборт, при задъжане на плацента след раждане. Кюретаж може да се приложи и за премахване на доброкачествени образувания като маточни фиброиди или полипи. С диагностична цел се използва за диагностициране на абнормни кръвотечения, хистологично изследване на съмнителни клетъчни групи.

 

2. Образуване на адхезии в резултат на раждане чрез Цезарово сечение.

 

3. Инфекциозни заболявания – например туберкулоза, шистозомиаза.

 

4. Усложнение на ендометриоза (разрастване на ендометриална тъкан извън матката, в маточни тръби, яйчници и други органи на тазовата кухина) или аденомиоза, която представлява разрастване на ендометриума в дълбочина към миометриума.

 

В зависимост от степента на разпространение на маточните адхезии се различават три степени на тежест на синдрома на Ашерман – лека, умерена и тежка. При лека степен на синдрома маточните сраствания заемат по-малко от една трета от обема на маточната кухина, което увеличава шанса за забременяване след лечение на състоянието. При умерена степен маточните адхезии заемат до две трети от обема на маточната кухина, а при тежка степен – над две трети. Възможностите за забременяване при умерени и тежки маточни сраствания са ниски.

 

Синдромът на Ашерман се характеризира с намаляване на менструацията (хипоменорея) до пълното ѝ изчезване – вторична аменорея. Възможна е появата на тазова болка, силна болка по време на менструация (дисменорея), както и поява на болка при полов контакт (диспареуния). Поради намаления обем на маточната кухина синдромът на Ашерман се проявява клинично и с чести спонтанни аборти. Тежката форма на маточни сраствания протича с невъзможност за забременяване (инфертилитет).

 

При бременни синдромът на Ашерман повишава риска от спонтанен аборт. Възможно е развитието на усложнения като плацента превия или плацента акрета. При плацента превия плацентата се разполага в долния маточен сегмент, като състоянието протича с кръвотечение и е показателно за раждане чрез Цезарово сечение. При плацента акрета плацентата прониква дълбоко в маточната стена и трудно се отделя през третия период на раждането. По тази причина бремеността на жени със синдром на Ашерман е под строг контрол.

 

Поставянето на диагноза обикновено не може да се случи при обикновено тазово изследване. За откриването на маточните сраствания може да е нужно реализирането на трансвагинална ултрасонография. Назначават се тестове за изключване на туберкулозна или шистозомиазна инфекция. Като метод за диагностика на синдорма на Ашерман се използва хистеросалпингографията. Хистеросалпингографията е рентгеново изследване на матката и маточните тръби, при което в маточната кухина се въвежда контрастна материя за по-добра визуализация.

 

Златен стандарт за диагностика на маточни синехии е хистероскопията. Хистероскопията е лечебен и диагностичен метод, при който след дилатация на маточната шийка в маточната кухина се въвежда хистероскоп. С помощта на хистероскопа маточните сраствания се откриват и отстраняват – т.нар. оперативна хистероскопия.

 

Оперативната хистероскопия се извършва под обща анестезия. След отстраняване на маточните сраствания в маточната кухина се въвежда малък балон, който да поддържа маточните стени раздалечени една от друга и да предотврати образуването на нови сраствания. Необходим е и прием на естрогенови препарати, които подпомагат възстановяването на маточната лигавица и намаляват риска от образуване на нови сраствания. Препоръчва се и приемът на антибиотик, който предпазва от развитие на инфекция.

 

Известно време след оперативната хистероскопия се извършва нова хистероскопия за оглеждане на маточната кухина и откриване на рецидиви. Понякога за пълно отстраняване на синехиите са нужни повече от една процедури.

 

Усложнения, които могат да възникнат при пациентки със синдром на Ашерман са кръвоизливи, развитие на тазова инфекция, спонтанен аборт, перфорация на матката и др. Най-сериозното усложнение обаче остава невъзможността за забременяване (инфертилитет). За превенция развитието на маточни сраствания се препоръчва ограничаване извършването на дилатация и кюретаж.

 

Синдромът на Ашерман е изключително рядко, специфично заболяване, което трудно може да се диагностицира при профилактичен гинекологичен преглед. Той е и една от коригируемите причини за безплодие сред младите жени.