Близо два пъти по-малък е рискът от загуба на бременността след ин витро при жените под 37-годишна възраст, в сравнение с по-късното прибягване до методите на асистирана репродукция за реализиране на бременност. Рискът достига до 16,8% до тази възрастова граница, а след нея скача до 33,8 %.


Данните са от мащабно белгийско проучване, проведено в продължение на 18 години от д-р Доминик Ступ и д-р Елеонора Янсен от Център по репродуктивна медицина, Брюксел.


По думите на д-р Явор Владимиров въз основа на данни от изследването ин витро манипулацията или ин витро методът, при който сперматозоидът се инжектира директно в яйцеклетката, наричан накратко ИКСИ, показва най-висока успеваемост при асистираните технологии.


За да бъде успешна процедурата друг основен фактор е отделянето на 11 и повече яйцеклетки при стимулацията на яйчниците на жената. Шансът за успех намалява със спада на количеството отделени яйцеклетки, при тези с 6-10 женски полови клетки успеваемостта намалява с 4,3%, при 1-5 яйцеклетки е с 16,4% по-нисък.


"Това проучване доказва и нашите наблюдения в практиката и ни дава сигурност, че сме на прав път в преценките си. При нас обаче, идват много жени с намалена яйчникова функция, при които могат да се вземат по-малко от 5 яйцеклетки и това прави работата ни още по-трудна", казва д-р Владимиров.


Резултатите от изследването бяха оповестени на годишната среща на Европейската общност за репродуктивно здраве и ембриология (ESHRE), на която присъстваха и 20 български специалисти.


Сред другите новости, представени на ESHRE, са специални клинични методи, които позволяват на жени с множество аборти да се радват на успешна бременност, както и неинвазивни тестове за определяне на „дефектни” яйцеклетки, отбелязва д-р Владимиров.


European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE) провежда първата си годишна среща през 1985 г. В момента това е една от най-големите платформи за дискусии и обмяна на опит между специалисти в областта на репродуктивното здраве и ембриологията от цяла Европа.