На днешния ден се навършват 10 години от създаването на Сдружение "Зачатие" - първата пациентска организация в България на хората с репродуктивни проблеми.

 

На 6 март 2004 г. няколко жени, запознали се в интернет форум и сближени покрай разочарованията от отрицателните тестове за бременност месеци наред, превръщат битката си за дете в дългосрочен ангажимент и обществен приоритет.


 

Те се организират във времена, когато за трудното забременяване се пише и говори твърде малко, когато в страната има крайно недостатъчно клиники за стерилитет, институциите почти не се занимават с проблема, а болката на семействата без дете не намира място в медийното пространство.

 

Според последни проучвания повече от 145 000 българи страдат от репродуктивни проблеми. В световен мащаб всяка една от 6 двойки среща трудности в зачеването на дете и това съставлява почти 15% от населението на Земята в активна възраст.

 

Статистиката сочи, че се разделят по равно между двата пола, а често могат да бъдат и при двамата.

 

Трудното зачеване е много дискретен и личен, но същевременно и мащабен въпрос. При повечето заболявания хората не крият своята диагноза. Те създават асоциации, сдружения, общества, борят се за своите права и излизат пред медиите.

NEWS_MORE_BOX

 

За жалост обаче при бездетните двойки това не се случва. Към болката се прибавя и чувството за изолация, безпомощност, неспособност за справяне със ситуацията. Мисълта, че не могат да създадат потомство обсебва съзнанието им и тези хора са неспособни да се реализират и професионално, понякога се изолират от приятелите си.

 

Често стерилитетът е и причината за разтрогване на браковете на тези семейства.

 

Към липсата на здравна информация и квалифициран медицински персонал в по-малките градове се добавят и все още закостенелите разбирания и отношение на обществото към безплодието, които пречат на семействата да потърсят навреме медицинска помощ.

 

Дейността на сдружението се изразява в осигуряване на подкрепа при сформирането на политиката за намаляване на демографския срив и увеличаване на осведомеността на българските граждани по проблемите на репродуктивното здраве. За нея важат разпоредбите за сдруженията с нестопанска цел, съществуващи в законодателството на Република България, устава на сдружението и приетите въз основа на тях решения на висшия орган на управлението му.

 

Сдружението осъществява дейността си в сътрудничество със сродни български и чуждестранни организации, с български държавни органи и организации, както и с представители на частния бизнес на основата на общо демократични и хуманни принципи. Така вече десет години двойките, които минават през стерилитета, не са сами.

 

Сдружение "Зачатие" е организация, способна да защити безпристрастно и безвъзмездно интересите на всички пациенти и да им предостави подкрепа, информация и насока във всички аспекти на репродуктивното здраве, асистираната репродукция, емоционална и финансова подкрепа за лечение на репродуктивни проблеми за нуждаещите се от нея.

 

И десет години за стерилитета се говори все по-открито, адекватно и в първо лице, а организацията вече е фактор в здравната политика и медийното пространство по въпросите на репродуктивното здраве и има висока обществена позиция - резултат от десетгодишната работа на доброволци, пациенти и лекари.

 

От 2010 г. организацията е член на Европейската организация на хората, които срещат трудности при зачеването на дете Fertility Europe. През 2013 г. Сдружение "Зачатие" получи официално признание от Министерството на здравеопазването за постоянството, усърдието и работата в областта на репродуктивното здраве в България.

 

По случай 10 години от своето създаване Сдружение "Зачатие" ще проведе мащабното си традиционно информационно събитие Ден на репродуктивното здраве на 26 април 2014 г., в рамките на което лекари, пациенти и общественици ще проведат информационни дискусии, беседи и групови консултации за новостите в лечението на стерилитета.