Според ново проучване, проведено в Университета на Индиана в Блумингтън, децата, чийто бащи са по-възрастни са изложени на по-висок риск от развитието на психични заболявания.

Изследванията сочат, че зачеването на деца при напреднала възраст на родителите крие риск от de novo мутации на определени гени, отключващи различни заболявания.

Организациите за психични проблеми провеждат проучване, включващо различни страни и семейства.

Учените проследяват братя и сестри, родени през по-голям период от време, т.е основно се разглеждат различията в здравословното им състояние, спрямо различната възраст на родителите им.

След сравняването на членовете на семейството се оценява рискът от развитие на аутизъм, психоза, биполярно разстройство, суицидни наклонности, злоупотреба с наркотични вещества и по-ниско образование.

NEWS_MORE_BOXСпециалистите са стигнали до заключение, че децата, родени, когато бащите им са били на около 45-годишна възраст, са по-податливи за развитието на тези проблеми, в сравнение с братята и сестрите им, родени, когато бащите им са били между 20 и 24 години.

Учените са на мнение, че възрастта на родителите е съществен рисков фактор, тъй като при проучването са взети предвид всички условия, които би следвало да бъдат съобразени – последователност на раждане на децата, еднакви условия на възпитание и грижа за тях, близкородственост.

Независимо от това, че тези резултати е малко вероятно да бъдат приложени в политическия и законов план на различните държави, те имат важно значение в областта на неврологията, като се включват като рисков фактор за развитието на редица заболявания от такова естество.