Нали сте гледали онзи филм, в който главният герой се събужда сутрин и изживява един и същи ден отново и отново, докато успее да промени хода на събитията? По същия начин се чувствам всеки ден, сякаш едни и същи неща се случват, едни и същи проблеми, недовършени дела и неразрешими дилеми. А как искам утре да се събудя не в днешния, а в утрешния ден и всички проблеми да са изчезнали.

Вчера последният за деня пациент ми каза: “Докторе, никога дори и не съм си представял, че ще стигна дотук.” Сякаш остаря пред очите ми. Ръкува се за довиждане и затвори вратата след себе си.

Разбирам го. Ние живеем в измислен свят. Липсата на информация запълваме с илюзии. Смятаме, че ще живеем вечно, че ще сме здрави завинаги и че ще имаме деца в мига, в който пожелаем това.

Но в реалния живот 15% от населението във фертилна възраст се сблъсква с проблемите на безплодието пряко, грубо и директно. Това е сериозна здравна грижа, която се дължи на много на брой и най-различни заболявания както при мъжа, така и при жената, а в 25% и при двамата партньори. Материята е трудна, интердисциплинарна, изисква работата в екип на много хора, наличие на скъпа апаратура и висококвалифицирани специалисти.

Много пациенти изминават дълъг и труден път, преди да стигнат до правилния специалист и до адекватното поведение и лечение. В един идеален вариант след едногодишни опити за забременяване хората трябва да се обърнат за помощ. Но аз работя тук и сега и искам да знам защо не става като в идеалния вариант. Ако знам кои са тесните и трудни участъци от пътя, може би ще мога да го съкратя и облекча. Вярно, мъжете не обичат да ходят на лекар. Но може би има и други причини. Затова попитах няколкостотин мъже кое ги е забавило по пътя към решаването на проблемите им. И ето какво ми отговориха.

NEWS_MORE_BOX

 

Срам - защото било интимна област, как ще споделят с чужд човек. Мъжете не са научени да говорят за своите болки и здравни нужди. Затова дълго време крият оплакванията си и едва когато болката стане нетърпима, отиват на лекар. Но когато едно заболяване е открито навреме и лекувано правилно, много по-вероятно е то да не доведе до трайни и непоправими увреждания, отколкото ако е търпяно дълго време нелекувано и се е превърнало в хроничен проблем.

Страх - и то много интересна версия, страх от раково заболяване. Понякога при нетуморни заболявания, като например при варикоцеле (това са просто разширени вени, по които се оттича венозната кръв от тестисите). И една лека болка в резултат варикоцеле веднага се асоциира с рак.

Страх от манипулации - инжекции, преглед на простатната жлеза, операции...