Акупунктурата е древен метод на лечение, който се използва в страните от Далечния Изток от няколко хилядолетия. Думата “акупунктура” идва от латински език - “acus” – игла и “punctura” (от pungere) – пробождам, като буквално означава убождане с игли. Акупунктурата представлява набор от процедури, включващи пробождане на кожата с много фини игли (стоманени, златни или сребърни) за стимулиране на определени точки на тялото. На Запад методът става известен едва през 18-ти век. Първите съобщения са направени от холандеца Jacob de Bondt през 1658 г., от германеца Andreas Cleyer през 1686 г. и от шведа Engelbert Kampfer през 1712 г.

В Европа акупунктурата се счита за ефективна допълваща терапия едва от около 30 години. Клиничните проучвания показват, че тя може да бъде от полза за пациентите и да помага при немалък брой заболявания. Доказано е, че акупунктурата предизвиква освобождаване на ендорфини от нервната система и действа върху човешкото тяло, повлиявайки най-вече на вегетативната нервна система. Основната функция на вегетативната нервна система е регулирането на биоелектрическата сила на мускулите и на жлезите с вътрешна секреция. Равновесното разпределение на йоните в и извън гладката мускулатура е от съществено значение за поддържането на естествените функции на организма. Акупунктурата има способността да предизвиква промени в електрическия потенциал на клетъчната мембрана, възстановявайки равновесието, когато тя е променена от вътрешни и външни фактори. Понастоящем, това е една от най-популярните алтернативни/допълващи терапии и все по-широко се използва в западните клиники, които прилагат т. н. интегриран подход в медицината.
 

1. Акупунктура и безплодие

При женатаПовечето клинични проучвания до момента предполагат, че акупунктурата може да бъде ефективна при нарушения в оплодителната способност на жената. Положително действие може да се реализира в следните направления:

NEWS_MORE_BOX

 

  • Регулиране на половите хормони при разстройства на хипоталамо-хипофизо-овариалната ос, получени вследствие на стрес;
  • Подобряване на кръвоснабдяването на репродуктивните органи и по този начин подобряване на дебелината на ендометриалната лигавица;
  • Подобряване на функциите на жълтото тяло;
  • Подобряване на експресията на рецепторите за фоликулостимулиращия хормон;
  • Намаляване на стреса и стимулиране на успешната имплантация на ембриона.


При мъжа


От проведените досега клинични проучвания за въздействието на акупунктурата върху мъжкото безплодие, всички резултати показват наличие на благоприятен ефект като съпътстващо лечение за подобряване на показателите от спермограмата. Проучване от 2005 г., публикувано в журнала на Американското общество по репродуктивна медицина, е изследвало ефекта на акупунктурата върху структурните качества на спермата при мъже с инфертилитет поради неизвестна причина. Отбелязано е сигнификантно подобрение в качеството на спермата в групата с акупунктура, спрямо контролната група.
 

2. Акупунктура и асистирана репродукция

Най-ранното и най-популярно проучване за въздействието на акупунктурата при лечение чрез методите на асистираната репродукция е направено в Германия през 2002 г. от Волфганг Паулус. То е показало значително по-висок процент на бременност при групата, която е получила акупунктура преди и след ембриотрансфера. Друго ретроспективно клинично проучване на Паул Магарели също показва статистически по-висок процент забременявания в групата на пациентите, получили акупунктура като съпътстващо лечение по време на инвитро процедура. Данните предполагат, че механизмът на влияние е свързан с въздействието върху матката, а не с директно въздействие върху извлечените яйцеклетки и получените ембриони.

Общите резултати от проведените досега клинични проучвания показват, че акупунктурата е разумно допълнение към лечението на безплодието и повишава шансовете за постигане на бременност и раждане на здраво дете, като страничните ефекти от лечението са силно ограничени, а цената му е ниска. По-конкретно е установено, че акупунктурата определено повишава процента на зачеванията и успешно износените бременности при жени, подложили се на оплождане чрез асистирани репродуктивни методи. Все повече клиники по репродуктивна медицина в света рутинно предлагат на своите пациенти прилагането на акупунктура като допълваща терапия при оплождане ин-витро. Особено е удачно прилагането на иглотерапия при двойки с повтарящи се репродуктивни неуспехи и неизяснен стерилитет.
 

3. Приложение

Акупунктурата не е еднократна процедура. Когато се прилага като съпътстваща терапия при процедури по асистирана репродукция, в повечето случаи сеансите се извършват преди ембриотрансфера или инсеминацията. Най-често са необходими 4-5 сеанса в рамките на цикъла на лечение, според конкретния случай. Един сеанс продължава около 30 минути. Убождането на кожата е безболезнено и не оставя никакви белези, а процедурата не носи неприятни усещания. Иглите са фабрично стерилни, с антиалергично покритие и са за еднократна употреба. Извършена от квалифициран и опитен лекар, акупунктурата практически няма рискове и странични ефекти. Важно е да се знае, че акупунктура не трябва да се прилага при пациенти, които имат проблеми с кръвосъсирването или приемат лекарства за разреждане на кръвта.
 

 

От една година, СБАЛАГРМ „София” започна да предлага на своите пациенти прилагане на акупунктура като допълваща терапия при лечение на стерилитет и като средство за терапия на болката при мигрена, хронично главоболие, функционални заболявания на нервната система, заболявания на периферната нервна система и дисменорея. Сеансите се извършват от квалифициран и опитен лекар. Назначаването на акупунктурни сеанси като допълнение при лечението на стерилитет чрез асистирани репродуктивни методи се извършва само след консултация с лекуващия репродуктивен специалист.