Приемът на цинк от жените и мъжете, които правят опити за зачеване по естествен път или чрез асистирана репродукция, може да подобри шансовете им за забременяване по време на пандемията от Ковид-19.

 

Това посочват изследователи от Медицинския факултет на държавния университет Уейн, които са проучили ролята на цинка при коронавирусна инфекция и възможното му отражение върху фертилитета.


 

Според проучването, публикувано в списание Reproductive Sciences, цинкът може да предпази от митохондриални увреждания яйцеклетките и сперматозоидите, и в същото време да подобри имунитета на бъдещите родители срещу коронавируса.

 

Главният автор на проучването д-р Хусам Абу-Суд, доцент по акушерство и гинекология, посочва, че приемът на максимум 50 мг цинк на ден от двойките, планиращи бременност, може да бъде от полза не само за женския и мъжкия фертилитет, но и за предпазване от по-тежки форми на вирусното заболяване.

 

Целта на изследователите е да обобщят патофизиологията на Ковид-19 най-вече по отношение на репродуктивната функция.

 

Те стигат до извода, че изчерпването на цинка в организма в резултат от цитокинова буря при Ковид-19 може да причини увреждане на митохондриите и да доведе до натрупване на вреден реактивен кислород в незрялата яйцеклетка и сперматозоидите.

 

Цитокиновата буря представлява силна реакция на имунната система, която може да причини възпаление, увреждане на тъканите и недостатъчност на някои органи.

 

Цинкът има благоприятно влияние върху здравето, защото е силен антиоксидант с противовъзпалително действие. Той може да предотврати или намали уврежданията в яйцеклетките и сперматозоидите, които са резултат от имунната реакция на организма към вируса, посочва д-р Абу-Суд. Използването на цинк може да подобри качеството на ембриона и евентуално да намали някои усложнения при бременност.

 

Той отбелязва, че цинкът може да бъде от полза за повишаване на имунитета, но може да се окаже недостатъчно ефективен, в случай, че е настъпило масово окислителното увреждане на клетките.

 

Когато приемът на цинк обаче започне преди фазата на цитокиновата буря, той може да помогне за смекчаване на прогресията на заболяването в лека и ранна фаза чрез потискане на вирусната репликация и предотвратяване на клетъчното увреждане, посочват изследователите.

 

За цинка се знае, че при неговия недостиг се стига до по-тежко протичане на респираторните вирусни инфекции. Недостигът на цинк има сериозни последици и може да засегне нервната, сърдечносъдовата, имунната и ендокринната система.

 

Източник:

https://research.wayne.edu/news/zinc-may-help-with-fertility-during-covid-19-pandemic-researchers-report-41463

https://link.springer.com/article/10.1007/s43032-020-00400-6