Д-р Георги Стаменов е ръководител на Център за репродуктивно здраве „Надежда“ с многогодишен опит в асистираните репродуктивни техники, един от водещите специалисти по проблеми на забременяването и ин витро у нас, с успеваемост измерима с резултатите на европейските водещи клиники. Д-р Стаменов е и автор на книгата „Надежда за дете“, в която на достъпен език, но медицински обосновано излага пред семействата, сблъскали се с проблем по пътя си за желана рожба, причините за неуспех в планирането на бременността, изследванията и стъпките, които могат да се предприемат за реализирането на семейната мечта.


Из книгата „Надежда за дете“ на д-р Георги Стаменов, глава „Причини при жената“


За възпалението на тръбите или запушване, ендометриоза, проблеми с овулацията, повишени нива на пролактина, поликистоза на яйчниците, четете в първа част

 

 

6. Ранна менопаузаТова е спирането на мензиса и/или работата на яйчника преди 35-тата година на жената. Какво означава това? В яйчника има много незрели яйцеклетки, чакащи да осъществят мисията си и да узреят. Когато една жена почне да губи бързо тяхната бройка, ние гинеколозите наричаме това явление изчерпване на яйчниковия резерв. Достига се до момент, в който практически в яйчника не остават незрели яйцеклетки и настъпва преждевременна менопауза. Причините за това са в повечето случаи неизвестни и многопластови, ние знаем за част от тях.


При лечение от ракови заболявания химио- и лъчетерапията поразяват яйчниковата тъкан и често излекуваните момичета изпадат в преждевременна менопауза. Автоимунни и системни заболявания – това са много широк кръг от страшни болести (системен лупус, синдром на Рейно, дерматомиозит, склеродермия и др.), с които не искам да ви запознавам от близо. При тях организмът напада собствените си яйчници и бавно и постепенно си отнема възможността за създаване на потомство. Това не значи, че ако някоя от вас има подобно заболяване, задължително ще има ранна менопауза, но моят съвет е да побързате с плановете за бебе.


Доказано е, че жени с активна социална дейност и заемащи отговорни постове са в пъти по-застрашени от останалите за преждевременно спиране на мензиса. Прекаляването с цигарите и силният стрес също може да се окажат причина за ранна менопауза.


Наследствените причини също не са за пренебрегване – ако майка ви или баба ви е имала ранна менопауза, това може да се случи и при вас, но не бива да се спекулира много, за това има сериозни медицински стигми, които гинекологът ви трябва да посочи. Ако отговаряте трудно на стимулация или имате смущения в овулацията, това не означава изчерпване на функциите на яйчника, защото може да се дължи на най-малкото десет други причини.
 

 

7. Доброкачествени тумори на матката – миомите


Наскоро оперирах едно момиче и при операцията махнах миома, която преди това не беше видяна на ултразвуковия преглед. Когато казах за това на мъжа й след операцията, той щеше да припадне и първите му думи бяха: „Докторе, това е рак, нали?“. Побързах да го успокоя, че това е доброкачествено образувание на матката, което много рядко (0,01%) търпи злокачествено развитие. Миомите са това за матката, както бенките по кожата ни. Те обикновено се появяват след 30-та година от живота на жената.

NEWS_MORE_BOX

 


Как пречат? За миомата не е важна толкова големината, колкото положението й в матката. Има големи миоми, които не пречат на забременяването, но има и такива, които блокират влизането на сперматозоидите в маточните тръби, деформират вътрешността на матката, така че отклоняват сперматозоидите от техния път или пречат на имплантацията на ембриона. Трябва да съм откровен с вас и да кажа, че при нас, терапевтите от цял свят, няма единно мнение по въпроса кога една миома пречи и кога не. Позициите са от много крайни, от „всички миоми трябва да се махнат“, до такива, че миомите изобщо нямат отношение, ако не са в кухината на матката.

 


Моето мнение е, че истината е някъде по средата. Да, има миоми, които пречат, и особено при двойки с дългогодишни науспешни опити, при които не се открива друга причина, отсраняването на миомите е задължително. От друга страна, честа наша грешка е, като видим миома, веднага да предлагаме на жената операция, преди да се проверят и изчерпат всички други възможности. Моят съвет към вас е: доверете се на опитен терапевт, който мисли не за миомата, а за това как да забременеете, а ако се наложи операция, да я направи така, че да забременеете най-лесно.
 

 

8. Сраствания около половите органи


Какво са срастванията? Това са ципи, които организмът произвежда, за да ограничи кървене или възпаление някъде по коремната кухина. Следователно тези сраствания са защитна реакция на организма.

 


Но как те се отразяват на функциите на половата система? Помните ли прикования Гъливер от лилипутите? Той не може да мръдне крак или ръка и дори да завърти главата си. Така и срастванията приковават маточните тръби и те не помръдват и следователно улавянето на отделената яйцеклетката от тях става невъзможно. Подобни сраствания често има и около яйчниците. Те понякога така са увити в ципи, че яйцеклетката въобще не може да мине през тях до тръбата.


В продължението - „кошница“ от други причини при жената, които пречат на забременяването, накратко, като проблеми с щитовидната жлеза, консумация на кафе, тютюнопушене и др.