Струва ми се излишно да представяме д-р Георги Стаменов – познават го хиляди жени, били негови пациенти или сблъскали се с проблем по пътя за мечтаната рожба. Д-р Георги Стаменов е един от малкото български специалисти, компетентен по проблемите на репродуктивно здраве и асистираните репродуктиви методи, с успеваемост, равна на постиганата във водещите европейски клиники по фертилитет.
 

 


Обикновено се представя скромно ръководител на Център за репродуктивно здраве „Надежда“, но в очите на хилядите семейства, сдобили се с рожба, благодарение на него и екипа му, има друго измерение. И това е, защото д-р Стаменов е изцяло отдаден на мисията си да помогне на хората – виждала съм го в клиниката в 7 сутрин до 11.30 ч. вечер в един и същи ден, там е без значение дали е събота или неделя. От първия миг, като го видиш - изненадващо млад за опита, който има – го чувстваш, като свой приятел – няма бариери, на доктора можеш да кажеш всичко... Няма начин да не го помниш и носиш в сърцето си цял живот.
 


 


Освен, че е дарил живота на хиляди деца, и респективно семейства - защото детето е връзката, която ражда семейството - д-р Стаменов се радва на три свои рожби. Винаги съм се чудела, как лекарите и хора като него намират време за личен живот и как успяват да се радват на разбиране от страна на близките си, заради всеотдайността им към хората. Повече от призвание е, защото конкретно за д-р Стаменов и няколкото други специалисти, които работят от години неуморно за надеждата за дете, мога да кажа, че в кръвта им е да увличат и съпрузите им също работят, отдадени на мисията.
 

 


Представяме ви една малка част от книгата на д-р Стаменов „Надежда за дете“, четейки я човек може да си изясни и разбере физиологията, особености и проблемите на репродуктивната система. Книгата се поема на един дъх, информацията е поднесена компетентно, но не на академичен език, без дистанция, с първия ред попадаш в друга вселена и приключвайки я се откриваш малко прероден, по-уверен и обнадежден...

 

Румяна Тасева

 

 

 

„... тук е изброено почти всичко, което може да попречи да забременеете. Но тук са включени абсолютни причини, т.е. такива, които категорично и безусловно пречат да забременеете по нормален начин, и такива, които са относителни причини, т.е. те понижават шансовете ви, но не са главни за неуспеха. Понякога обаче струпването на две-три такива относителни причини може да доведе до проблем в рамките на две-три години. Надявам се, ви заинтригувах, ако е така, четете по-надолу.
 

 


Най-честите причини за незабременяване при жената, са болести или запушване на маточните тръби, ендометриоза, проблеми с овулацията, поликистозна болест на яйчниците, ранна менопауза, доброкачествени тумори на матката (миоми) или сраствания в таза. Тази суха класификация съдържа 90% от абсолютните причини за проблемно забременяване.
 


1. Възпаление на тръбите или запушване


Сложният термин салпингит означава на човешки език възпаление на тръбите. Хламидията е най-честият му причинител в ХХІ век, но до това могат да доведат и всички сексуално преносими болести. Болката „ниско долу“ и температурата са най-честите симптоми на едно такова възпаление. То може да протече драматично - силни болки, висока температура и приемане в болница, но може и да е почти без да го усетите – с лека тежест и дискомфорт.


Мили момичета, не мислете, че всяка болка в яйчниците е признак на възпаление, но ако имате такава, най-добре е да потърсите за мнение вашия гинеколог. Нека се върнем на възпалението. То може да премине, но остава трайни следи в тръбите, изчезват ресничките по вътрешността на тръбата, тя намалява движенията си и дори може да се запуши. Тези промени пречат на срещата между сперматозоидите и яйцеклетката, а ако тя все пак се осъществи, полученият ембрион трудно се придвижва по тръбата. Така на петия ден той се имплантира докъдето е стигнал. Това е причината да се получават извънматочните бременности.
 

 

2. Ендометриоза


Това е заболяване, при което маточната лигавица се имплантира и расте извън вътрешността на матката. Тя пречи на нормалната функция на яйчници, тръби и матка, влошава качеството на ембрионите и понижава оплодителната способност на яйцеклетката. За ендометриозата е писано много и по-нататък ще има цяла глава за нея, но това, което трябва да знаете, е, че ендометриозата трудно се диагностицира и трудно се борим с последствията от нея. Смятам, че е проблем недостатъчното й разпознаване и търсене от страна на нас, терапевтите. Много момичета с неоткрита ендометриоза отиват под знаменателя неизяснен фактор.

 

NEWS_MORE_BOX


3. Проблеми с овулацията


Тук се включват широк кръг от проблеми, които пречат на овулацията и следователно – на отделянето на годна за оплождане яйцеклетка. Те са свързани с отделянето от хипофизата на „вестителите“ - фоликулостимулиращия хормон FSH и лутеинизиращия хормон LH. Нарушенията в синхрона на тяхното действие са причина за липсата на овулация. Разбира се, причина може да са и други сериозни проблеми – прекарани операции на хипофизата, тумори на хипофизата, тумори на мозъка или прекъсване на връзките между мозък и хипофиза. Мили момичета, четейки тези редове, не бива да си поставяте страшни диагнози, причините най-често – в 99% от случаите, са функционални, а и тези работи се оправят от нас, терапевтите.
 

 

4. Повишени нива на пролактина – хиперпролактинемия


Ние лекарите сме специалисти в измислянето на сложни наименования на прости неща. Винаги съм се чудил дали това не е останало от дълбока древност, за да изглежда по-мистична нашата работа. Под това сложно за произнасяне наименование се крие повишението на един хормон – пролактин PRL, който основно отговаря за продукцията на мляко от гърдите. Когато той е повишен, блокира овулацията и пречи на имплантацията на ембриона в матката. Секрецията от гърдите ви е един от признаците на повишен пролактин. Повишените му нива могат да са както от чисто функционален характер, така и признак за доброкачествени тумори на хипофизата, наречени пролактиноми. Трябва да знаете, че всеки стрес на организма предизвиква покачването на пролактина. Дори, ако се затичате или скарате с някой пред лабораторията, той бързо покачва нивата си. Ето защо се изследва сутрин след сън и почивка в лабораторията от минимум 15 минути.

 

 

5. Поликистоза на яйчниците


Често в кабинета си чувам израза: „Имам кисти на яйчниците и затова не мога да забременея.“ Обикновено зад този израз се крие поликистозна болест на яйчниците. Какво е това? Вродено състояние, при което зреенето на яйцеклетките и нарастването на фоликула блокира на определен етап. Фоликулът започва да нараства, но по средата на растежа спира. Така не настъпва овулация. По време на следващия цикъл започва да расте друг фоликул, който също спира и така в яйчниците се натрупват много тръгнали да се развиват, но незавършили развитието си фоликули. Такива яйчници – с много недорасли фоликули – ние наричаме поликистозни. Поликистозната болест на яйчниците се характеризира с повишено производство на мъжките хормони във вашия организъм, по-трудно усвояване на глюкозата, т.нар. глюкозна резистентност, и често наднормено тегло.


Из книгата на д-р Георги Стаменов „Надежда за дете“, глава „Причини при жената“
 

 

В продължението: ранна менопауза, доброкачествени тумори на матката – миомите, сраствания около половите органи