Цервикалната стеноза е необичайна, но потенциална причина за женско безплодие. При цервикална стеноза цервикалният отвор е по-тесен, отколкото трябва да бъде и в тежки случаи може да бъде напълно затворен.

 

Това може да попречи на сперматозоидите да стигнат до яйцеклетката и да усложни лечението на плодовитостта като инсеминация или ин витро оплождане.


 

За да се разбере по-лесно как цервикалната стеноза може да причини безплодие, трябва да се разбере анатомията на маточната шийка.

 

В края на вагиналния канал е външната ос или цервикален отвор. При изследване с цитонамазка, клетките се вземат от това място. 

 

Това обаче е само външната част на шийката на матката. Цервикалният канал продължава покрай външната ос, създавайки нещо като тунел от вагината до матката. „Тунелът“ на шийката на матката е известен като ендоцервикален канал. В края на ендоцервикалния канал е вътрешната ос или вътрешният отвор на шийката на матката. Това е мястото, където свършва шийката на матката и започва матката.

 

Цервикалната стеноза може да възникне във всяка от тези области или дори във всички тях наведнъж. Маточната шийка играе няколко ключови роли за плодовитостта и бременността:

  • По време на менструация ендометриалната тъкан излиза от матката през шийката на матката.
  • Това е входът на сперматозоидите от вагината нагоре в репродуктивната система.
  • Съдържа тъкан, произвеждаща слуз. Цервикалната слуз е необходима, за да помогне на сперматозоидите да се придвижат ефективно нагоре в шийката на матката по време на овулация и помага за предотвратяване на инфекция и предпазване от нежелани микроорганизми.
  • По време на бременност шийката на матката създава слузна тапа, която предпазва плода. 

Цервикалната стеноза може да повлияе негативно върху плодовитостта, пряко или косвено по следните начини.

  • Преминаването на сперматозоидите е блокирано или ограничено. Ако отворът на шийката на матката, е блокиран или е по-тесен, отколкото трябва, сперматозоидите не могат да се придвижат до фалопиевите тръби (където се срещат и оплождат яйцеклетката).
  • Възпаление на матката и риск от ендометриоза. Менструалното кървене може да бъде напълно блокирано (в тежки случаи) или задържано и да не може лесно да тече навън. Това може да накара матката да се напълни с кръв, причинявайки болка и възпаление. Това е известно като хематометра.

При възникване на инфекция, матката може да се напълни с гной. Медицинският термин за това е пиометра. Дори, ако шийката на матката е леко отворена и кръвта може да тече навън, менструалната кръв може понякога да се върне обратно през фалопиевите тръби, което може да доведе до ендометриални лезии и ендометриоза.

  • Цервикалната стеноза най-често се причинява от тъкан на белег. Съединителната тъкан на белега може да попречи на производството на цервикална слуз. Понякога операцията, която причинява появата на белега, включва отстраняване на цервикална тъкан и това допълнително ограничава производството на цервикална слуз. Без подходяща цервикална слуз сперматозоидите могат да имат проблеми с движението и оцеляването.

 

Референции:

1. Chou B, Bohn JA, Mairs R. Acute abdominal pain caused by hematometra in an adolescent female: A case report. J Med Case Rep. 2016;10(1):369. doi:10.1186/s13256-016-1154-6
2. Li X, Li J, Ju X, Chen X, Wu X. Abdominal scar characteristics as a predictor of cervical stenosis after abdominal radical trachelectomy. Oncotarget. 2016;7(25):37755-37761. doi:10.18632/oncotarget.9318
3.  Singh N, Gupta P, Mittal S, Malhotra N. Correlation of technical difficulty during embryo transfer with rate of clinical pregnancy.