Не за първи път излизат резултати от изследвания, които показват вредното въздействие на препаратите, използвани за почистване на дома, върху репродуктивните ни способности. Основно две активни съставки в тези продукти влияят на фертилитета ни, става ясно от статия в сп. Reproductive Technology.

Научният екип на д-р Тери Хрубек от Колежа по ветеринарна медицина Вирджиния-Мериленд установява, че алкил диметил бензалкониев хлорид (ADBAC) и дидецил диметил амониев хлорид (DDAC) определено са вещества, които водят до ограничено поколение при мишки.

 

На тези два химикала сме изложени ежедневно, тъй като те са основни активни вещества в продуктите за почистване на дома, дезинфектанти, антибактериални средства за почистване на ръцете, омекотители и дори консерванти в козметиката.Д-р Хрубек е провокирана да проведе изследването след като забелязва, че възпроизводителните способности на лабораторните животни спадат, когато персоналът се докосва до тях след измиване на ръцете с дезинфектанти, съдържащи двата химикала. Тя предприема изследването, за да проследи до каква степен конкретните съставки в битовата химия, биха могли да влияят на оплодителните им способности.


Същите резултати са получени и при друг изследовател – Патриция Хънт от Университета на щата Вашингтон, вследствие на което екипите споделят опит и продължават работата си.

NEWS_MORE_BOX

 


Те установяват, че женските изложени на двата химикала забременяват много по-късно от останалите и раждат много по-малко бебета. Нещо повече, 40% от тях умират в късна бременност или по време на раждането.


Учените смятат, че след като тези химикали влияят на животните, те ще имат неблагоприятен ефект и върху човешкия организъм и тъй като човешката популация е изложена на тях вече от десетилетия може да се предположи, че една от причините за растящото число на стерилитет сред населението се дължи на употребата на токсични препарати от битовата химия.


Водещата изследователка е на мнение, че е целесъобразно да се проведе едно епидемиологично проучване между жените, изложени на такива препарати относно репродуктивното им здраве.


Препоръката ни към жените, които планират бременност, да потърсят алтернативни начини за почистване на дома си, използвайки ефикасни натурални средства. Подобна мярка е от полза и за здравето на децата, така че си струва промяната на навиците ни за поддържане на хигиената.