Планирането на бременност може да бъде много вълнуващ период. По-честите полови контакти обаче, както и липсата на достатъчно време за любовна игра, биха могли да доведат до нуждата от използване на лубрикант.

 

Оказва се, че някои видове лубриканти могат да възпрепятстват забременяването.


 

Редица проучвания са показали, че в лабораторни условия вагиналните лубриканти могат както да увредят сперматозоидите, така и да попречат на способността им да стигнат до матката, за да оплодят яйцеклетка.

 

Това важи не само за лубрикантите, които могат да се купят от аптеката, но и за много от техните „домашни алтернативи“, каквато е зехтинът.

 

Нивото на рН (киселинността) на цервикалната слуз, произведена непосредствено преди овулацията, е благоприятно за оцеляването и движението на сперматозоидите.

 

Нивото на рН на повечето лубриканти обаче не е подходящо за сперматозоидите. Всъщност, то е достатъчно киселинно, за да ги убие.

 

Освен това плътността на лубрикантите може да затрудни придвижването на сперматозоидите, а съдържанието на вода може да ги увреди, защото абсорбират вода.

 

Първоначално лубрикантите са разработени единствено, за да подпомагат половия акт чрез овлажняване. Поради това не е взето под внимание как съставките им могат да се отразят на забременяването, сперматозоидите или яйцеклетките.

 

В резултат на това в състава им влизат спермициди, които пречат на забременяването.

 

В наши дни повечето лубриканти вече не съдържат спермициди, но много от тях включват нефт, пропиленгликол, глицерин, парабени, силикон и ноноксинол-9 (понякога съкращава като N-9).

 

Тези съставки могат да повлияят негативно на подвижността на сперматозоидите - способността на сперматозоидите и да затруднят забременяването.

 

Най-добрият лубрикант, който можете да използвате, когато зачеването е цел, е любовната игра. Отделете си повече време за докосване, прегръдки и целувки. За повечето жени 15 до 20 минути стимулация са достатъчни, за да се настроят.

 

Ако все пак  има нужда от използването на лубрикант, докато се опитвате да забременеете, най-добре е да изберете такъв, който е клинично тестван като безопасен и ефективен при зачеване.

 

Източник: 

https://academic.oup.com/humrep/article/13/12/3351/624540

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24390681/

https://www.babycenter.com/getting-pregnant/how-to-get-pregnant/does-using-a-lubricant-inhibit-conception_7098