Щитовидната жлеза влияе на функциите на различни органи и системи в тялото. Хормоните, които тя отделя, имат влияние върху функцията на яйчниците и фазите на оплождането. Нарушенита във функцията на щитовидната жлеза са често срещани при жените в репродуктивна възраст. Това може да повлияе на тяхната плодовитост. Често нарушената функция на щитовидната жлеза води до ановулаторни цикли - липса на овулация, високи нива на пролактин и промени в баланса на половите хормони. От щитовидната жлеза се отделят два хормона – трийодтиронин – Т3 и тетрайодтироксин – Т4. Фоликулостимулиращият хормон – FSH действа в съчетание с Т3, което блаоприятства развитието на фоликулите и правилното протичане на овулацията.

 

Понижената функция на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм се характеризира с повишени серумни концентрации на тиреостимулиращия хормон – TSH и ниски стойности на свободната фракция на Т4.  Хипотиреоидизмът се характеризира с нарушена функция на яйчниците, нередовна менструация, репродуктивни нарушения и повишена честота на спонтанните аборти при засегнатите пациентки. Освен това, състоянието води до нарушения в метаболизма на естрадиола и повишени нива на гонадотропините в отговор на гонадотропин освобождаващия хормон. Хипотиреоидизмът е свързан и с нарушения в овулацията.


 

Основна причина за понижена функция на щитовидната жлеза са автоимунните процеси. Автоимунните заболявания, които засягат щитовидната жеза, също имат отнощение към репродуктивното здраве. При тези състояние се наблюдават повишени стойности на антителата ТАТ и МАТ. Счита се, че причините за безплодие при автоимунни заболявания на щитовидната жлеза се състоят в недостига на действие на щитовидните хормони, които са необходими за нормално протичане на оплождането и последващо развитие на плода и плацентата.

 

Други механизми включват кръстосаното действие на антителата, насочени срещу щитовидната жлеза, към други органи и системи. Те влияят и на яйчниковите фоликули. Счита се, че една от причините, която предразполага към развитие на автоимунни заболявания, е недостигът на витамин D. Тиреоидните хормони са ключов елемент за репродуктивното здраве, успешното зачеване и протичане на бременността. Установено е, че наличието на anti-TPO антитела са свързани с повишен риск от спонтанен аборт. Причината за това е недостатъчната функция на щитовидната жлеза, която влияе върху плацентата и създава предпоставки за автоимунни процеси.

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4724596/#:~:text=Altered%20thyroid%20hormone%20levels%20are,women%20with%20subfertility%20or%20miscarriage.