Инфекциите, предавани по полов път при жените, са свързани с повишен риск от летален изход и развитие на други заболявания, сред които уретрит, тазово-възпалителна болест, инфекция на амниотичната течност и риск от преждевременно раждане при бременност. Тазово-възпалителната болест включва инфекция и възпаление на горните отдели на половата система при жената - ендометриум, маточни тръби и яйчници, което може да доведе до безплодие, ектопична бременност и хронична болка в таза.

 

Вагиналната микрофлора се състои от различни видове бактерии, които са в баланс помежду си. Най-широко разпространени са лактобацилите, които поддържат киселинна среда във влагалището, с което го защитават от инфекции. Промяната в баланса на вагиналната микрофлора се нарича бактериална вагиноза. Установено е, че най-честите инфекции, които водят до безплодие при жените, са инфекциите с Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis, Chlamydia trachomatis и човешки папилома вирус - HPV. Също така, инфекциите с Chlamydia trachomatis, Neisseria gonotthoeae и Ureaplasma urealyticum имат потвръдено негативно влияние върху плодовитостта. От всички тези причинители, хламидиите са свързани с най-висок риск от развитие на тазово-възпалителна болест, която се характеризира с болка в таза и риск от безплодие и извънматочна бременност.


 

Една от честите причини за липса на успех при асистираната репродукция са нарушенията в структурата и функциите на маточните тръби, както и наличието на Mycoplasma във влагалището. Бактериалната вагиноза, която се дължи на нарушен баланс между бактериите във влагалището, е водеща причина за безплодие. В случаите, когато инфекцията се предизвиква от различни патогени, балансът във вагиналната флора се нарушава, което води до засягане на шийката на матката и предразполага към безплодие. Най-голямо влияние в тази посока има съвместната инфекция с Mycoplasma и Chlamydia trachomatis. Също така, намалената популация на бактериите от вида Lactobacillus е свързана с понижени възможности за забременяване.

 

Бактериалната вагиноза е състояние, което води до значително намаляване на тези бактериални популации, които, в нормални условия имат защитно действие за влагалището.

 

Различни проучвания са показали, че инфекциите с повече от два вида патогени са свързани с повишен риск от безплодие, както и с понижена възможност за оплождане дори чрез асистирана репродукция. Установено е, че инфекцията с Mycoplasma води до повишено производство на провъзпалителни цикотини, които допринасят за повишаване на възпалителните процеси и развитие на усложнения при асистираната репродукция или растежа на ембриона след имплантиране.

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6439431/